Sberbank u okviru HPB-a nastavlja poslovati kao Nova hrvatska banka

Preuzimanjem Sberbanke od strane Hrvatske poštanske banke dobivamo jednu vrlo dobru, jako kapitaliziranu, likvidnu i efikasnu banku, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

135
Nova hrvatska banka - Sberbank
[Izvor: Vlada.hr]

U Banskim dvorima održana je konferencija na medije na kojoj su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić objasnili okolnosti oko sanacije Sberbank Hrvatska, koju je preuzela Hrvatska poštanska banka.

“Hrvatska država odlučila se na odlučan potez i stala je iza svog financijskog sustava, iza svojih građana, štediša banke”, istaknuo je nekoliko puta tijekom konferencije ministar financija Zdravko Marić, dok je guverner Boris Vujčić rekao da je Hrvatska poštanska banka za preuzimanje Sberbanke platila 71 milijun kuna.

Ministar Marić zahvalio je timovima Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Ureda predsjednika Vlade i Hrvatske agenciji za osiguranje depozita, koja je, rekao je Marić, “cijelo vrijeme bila spremna ako bi došlo do likvidacije Sberbanke”. “Takav ishod nismo zagovarali, ali smo ga morali uzeti u obzir kao mogući scenarij”, naglasio je ministar financija.

>>Sberbank ide u sanaciju – novi vlasnik je Hrvatska poštanska banka

“Cijeli tim je u posljednjih nekoliko dana odradio odličan posao. Svojim pristupom, dosadašnjim aktivnostima i argumentima uspjeli smo uvjeriti sve europske institucije s kojima smo kontaktirali da je da je sanacija najbolje rješenje za Republiku Hrvatsku, da je Sberbank Hrvatska zdrava banka, banka koja ima zdravu bilancu i adekvatnost kapitala na više nego zadovoljavajućoj razini, i da zaslužuje šansu da nastavi normalno funkcionirati”, rekao je Marić

Jačanje portfelja HPB-a

“Zahvaljujem Hrvatskoj poštanskoj banci i njihovu timu koji je vrlo brzo reagirao i pokazao spremnost za nove poslovne poduhvate. Jer ovo je doista jedan poslovni poduhvat, odlučan i pravovremen. Jača se bankarski portfelj Hrvatske poštanske banke, koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Banka nakon preuzimanja ima gotovo 8 posto tržišnog udjela. Ovo je također dobar zalog za buduće korake HPB-a, njihove strategije. Država je, kao većinski vlasnik, jasno komunicirala što od banke traži, koje ciljeve treba ostvariti. Već ovom transakcijom potvrđeno je da je dobar dio ostvaren. Tražili smo da banka bude stabilna, da bude spremna na iskorake na tržištu, iako nitko nije prejudicirao ovakvu krizu kakva nam se dogodila. Ali, imali smo pravovremen i odlučan odgovor.”

Na upit novinara Marić se osvrnuo na priče o dokapitalizaciji HPB-a: “U prošlosti je o tome bilo dosta govora. Aktualna uprava je od vlasnika dobila jasan naputak da unutar postojeće kapitalne strukture pronađe određene zalihe kako bi tu strukturu ojačala i bila spremna za tržišne iskorake. Ponavljam da nitko ni u primisli nije imao mogućnost agresije Rusije na Ukrajinu. Ali za neke druge, nazovimo normalne, mirnodopske okolnosti, da bude spremna za iskorake na tržištu. Ova uprava, odnosno HPB, je to uspješno napravila. Uspješno je odgovorila na izazov koji im je stavljen na stol od strane vlasnika. Kada se dogodilo ovo što se dogodilo, iskazan je interes i reagiralo se u vrlo kratkom roku. Pred njima je sad veliki posao, a mi ćemo u poruci štedišama, deponentima i poslovnim subjektima snažno naglašavati da je riječ o hrvatskoj banci”.

Depoziti građana i tvrtki su sigurni

“Zadovoljni smo kako smo riješili problem. Ovo je bilo jedino realno rješenje da banka nastavi uspješno poslovati”, istaknuo je guverner Boris Vujčić. Dodao je da je iz Sberbanke Hrvatska u četvrtak i petak povučeno više od 200 milijuna eura.

Guverner HNB-a rekao je kako je imenovana sanacijska uprava koja će do daljnjeg voditi banku. Istaknuo je kako je ovaj proces bilo moguće ostvariti samo tako da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju, što znači da bi se isplatili osigurani depoziti, a to je trošak koji premašuje 3,8 milijardi kuna.

“To bi, također, značilo da bi dobar dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita bio izgubljen. To bi bila značajna ekonomska šteta u iznosu od 8 milijardi kuna. To smo spriječili i sad imamo situaciju da se Sberbank, koja je prije ovih događaja bila izuzetno uspješna – iza sebe ima izvrsnu godinu, kapitalna adekvatnost je gotovo 20 posto – spajanjem s HPB-om tvori jednu vrlo dobru, jako kapitaliziranu, likvidnu i efikasnu banku. Svi mogu biti mirni – svi depoziti su sigurni, i depoziti građana i depoziti korporativnog sektora”, objasnio je guverner.

>>HPB drugu godinu uzastopno ostvario rekordnu neto dobit – 202 mil. kuna

Očuvanje financijskog sustava

Od ukupno 8,2 milijarde kuna depozita u Sberbanci 3,8 milijardi kuna osigurano je kroz sustav osiguranja depozita koji pokriva depozite dom 100 tisuća eura. To obuhvaća većinu štediša. No, kada bi država isplatila tih 3,8 milijardi kuna iz Fonda za osiguranje depozita, taj Fond bi se morao napuniti uplatama ostalih poslovnih banaka u Hrvatskoj, u kojima novce drže sve ostale štediše.

“Znamo da bi se taj povećani trošak dobrim dijelom podijelio ili prenio na štediše. Dakle, govorimo o očuvanju štediša Sberbanka, ali i o očuvanju svih štediša i cijelog financijskog sustava”, naglasio je ministar Marić.

Guverner Vujčić rekao je kako je sve napravljeno u suradnji s europskim kolegama. “Sada smo dio Bankovne unije tako da su odluke donesene u suradnji s Europskom središnjom bankom i s Jedinstvenim sanacijskim odborom.”

Cijeli proces proveden je i u suglasnosti s AIK bankom koja je u studenom izrazila namjeru da preuzme Sberbanku u Hrvatskoj, AIK banka je već bila u procesu licenciranja, ali u izvanrednim okolnostima nije bilo moguće završiti taj proces dovoljno brzo da bi se moglo realizirati preuzimanje. “U AIK banci sve to razumiju”, rekao je guverner.

“Slijede odluke o tome kako će se zvati nova banka”, najavio je Vujčić. “U jednom trenutku doći će do potpunog spajanja s HPB-om. Od novih vlasnika smo čuli da se to neće desiti prije nego što završi proces uvođenja eura. No, to je sada jedinstveni bankovni entitet koji je vrlo dobro kapitaliziran i likvidan i može nastaviti uspješno poslovati kao da se ništa nije dogodilo.”

Proces integracije traje minimalno godinu dana,a dodatni izazov je proces uvođenja eura, nadopunio ga je ministar financija.

Nova hrvatska banka

U međuvremenu se priopćenjem oglasio HPB: Sberbank Hrvatska će ubuduće poslovati pod nazivom Nova hrvatska banka, u okviru HBP grupe, najavio je predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke, Marko Badurina.

Guverner je također naglasio da do povlačenja depozita nije dogodilo samo u Hrvatskoj, nego sa svim entitetima Sberbanka u Europi. “Imali smo klasični primjer run-on-the-bank, odnosno navalu na banku koja nije posljedica ekonomskih činjenica nego sankcija uvedenih ruskim bankama. Već od četvrtka do petka je bilo jasno da se nešto mora poduzeti. Mi smo banku uspjeli prodati u roku od 2-3 dana. U nekim drugim zemljama banke će ići u likvidaciju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarajući na pitanja novinara rekao je kako je inicijativa za preuzimanje Sberbanke u ovim okolnostima stigla sa strane HPB-a.

“Ocijenjeno je da ima dosta kompatibilnosti između dviju banaka, odnosno da se mogu polučiti dodatni sinergijski efekti, da nemamo samo puko zbrajanje trenutnih tržišnih udjela, nego da se kroz realizaciju kompatibilnosti i sinergijskih efekata tržišni udjel dodatno poveća”, rekao je ministar Marić. Na kraju je pozvao štediše koji su povukli uloge iz Sberbanka da ih vrate u banku.

Nova hrvatska banka, bivša Sberbank Hrvatska, otvorila je u srijedu u 12 sati svoje poslovnice za sve klijente i nastavila redovno poslovanje.

Klijenti mogu normalno koristiti sve financijske usluge, bez ikakvih ograničenja. Prve reakcije klijenata su iznimno dobre, klijenti su odahnuli što je sve riješeno u najkraćem roku, poručuju iz Hrvatske poštanske banke.

Preuzimanjem Sberbanke HPB jača buduću poziciju na hrvatskom tržištu. HPB je ju 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna.