Šteta od potresa 17 mlrd eura, a od pandemije 5 mlrd eura

U 2021. osjetio se oporavak, ali zbog stanja u Ukrajini i inflacije, taj se oporavak usporio, rekao je državni tajnik Ministarstva financija Damir Zoričić na konferenciji o financijskom tržištu u Opatiji

30
[Izvor: civilna-zastita.gov.hr]

Potres je u Hrvatskoj prouzročio štetu od 17 milijardi eura, dok je šteta nastala zbog pandemije koronavirusa iznosila 5 milijardi eura. Ti su iznosi opteretili hrvatsko gospodarstvo i smanjili BDP, rekao je državni tajnik Ministarstva financija Damir Zoričić na konferenciji o financijskom tržištu u Opatiji.

U 2021. osjetio se oporavak, ali zbog stanja u Ukrajini i inflacije, taj se oporavak usporio.

“Možemo reći da smo se oporavili mnogo brže nego od protekle krize 2008. godine. kada je oporavak trajao skoro 10 godina. Ako pogledamo 2022. godinu, BDP je rastao po realnoj stopi od 6,3 posto, ostvarili smo proračunski suficit, smanjio se javni dug mjeren udjelom u BDP-u za deset postotnih poena, što su, mislim, jako dobri rezultati.

Sve skupa rezultiralo je povijesno najvišim investicijskim rejtingom naše države. On sada prema agenciji S&P stoji na BBB+”, rekao je Zoričić u Opatiji.