Obnova: Bačić najavio otvaranje više od 750 gradilišta do kraja godine

Do kraja godine bit će otvoreno više od 750 gradilišta u sklopu obnove nakon potresa, a vrijednost radova procjenjuje se na 250 milijuna eura, doznaje se sa sastanka ministra graditeljstva s predstavnicima hrvatskog građevinskog sektora

29
obnova nakon potresa
Više od tri godine nakon potresa jedan ministar graditeljstva dosjetio se okupiti građevinare i upoznati ih unaprijed s planovima i rokovima gradnje [Izvor: Ministarstvo prostorng uređenja, graditeljstva i državne imovine]

Ministar graditeljstva sastao se s predstavnicima hrvatskog građevinskog sektora. Građevinari su doznali dinamiku i plan izvođenja radova za rekonstrukciju i gradnju objekata oštećenih u potresu. Ministar graditeljstva Branko Bačić najavio je da će do kraja godine biti otvoreno više od 750 gradilišta u sklopu obnove nakon potresa, a vrijednost radova procjenjuje se na 250 milijuna eura.

“Za tako veliki broj gradilišta nužna je suradnja s građevinskim sektorom i stoga bismo htjeli čuti njihova razmišljanja o tome može li hrvatski građevinski sektor u idućih sedam mjeseci kvalitetno odgovoriti zahtjevima ministarstva”, rekao je ministar graditeljstva.

Sanjin Purić, predsjednik Udruženja graditeljstva pri HGK, istaknuo ja kako su građevinari napokon dobili planove barem za nekoliko mjeseci unaprijed, što će im olakšati upravljanje resursima.

“Danas su izazov promjene cijena materijala na tržištu i nedostatak radne snage, ali mislim da smo na dobrom putu da pronađemo rješenje”, rekao je Purić.

Uvoz radne snage trebao bi biti brži i jednostavniji, rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj. Ali smatra kako je svaka građevinska tvrtka spremna izdvojiti dio svojih kapaciteta kako bi obnova bila brža i kako bi se ljudi što prije vratili u svoje domove.

Ministar Bačić uvjeren je da će se do kraja rok, koji istječe za dvadesetak dana, iskoristiti sva raspoloživa sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti, a da će do kraja lipnja predviđeni iznos biti premašen.

Na području stradalom u zagrebačkom potresu počela je gradnja prvih sedam zamjenskih kuća koje financira država, a otvorena su i gradilišta u Krapinsko-zagorskoj županiji. Obavljen je javni poziv za gradnju 21 kuće u Čučerju i Markuševcu, ali na prvom natječaju zbog visokih cijena nije prihvaćena niti jedna ponuda.