Za subvencioniranje stambenih kredita javilo se 12 kreditnih institucija

Do sredine kolovoza bit će objavljen popis kreditnih institucija s kojima će APN sklopiti ugovor, a početkom rujna javni poziv građanima za podnošenje zahtjeva za subvencije za ovu kalendarsku godinu

382
stambeni krediti

Kao lani, i ove godine na poziv Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, objavljen 27. srpnja, javilo se dvanaest kreditnih institucija – 11 banaka i jedna stambena štedonica. U usporedbi s prošlom godinom tu je Croatia banka umjesto Imex banke te HPB – Stambena štedionica umjesto Prve stambene štedionice koja je u međuvremenu pripojena Zagrebačkoj banci.

Ove godine ponude su dostavile Croatia banka, Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, HPB – stambena štedionica, Istarska kreditna banka Umag, Karlovačka banka, OTP banka, Podravska banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen bank Austria, Splitska banka i Zagrebačka banka. Lani su ugovori potpisani s deset banaka koje su se i ove godine odazvale na natječaj.

Građani će zahtjeve za kupnju prve nekretnine uz pomoć države moći predavati početkom rujna u nekoj od kreditnih institucija s kojima će APN potpisati ugovor o davanju subvencioniranih kredita. Popis kreditnih institucija čije su ponude prihvaćene objavit će se do 14. kolovoza na službenim internetskim stranicama APN-a i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Ponude se za sada još uvijek analiziraju pa raspon kamatnih stopa nije poznat. Prošle godine kamatne stope bile su u rasponu od 3,04 posto (koliko je ponudio HPB) do 3,75 posto (RBA) za kredite u eurima. Kamatne stope za kredite u kunama bile su u rasponu od 3,35 posto (PBZ) do 3,75 posto (RBA).

U odnosu na prošlu godinu mjere za subvencioniranje stambenih kredita su dorađene. Najvažnije izmjene su da se osigurao kontinuitet raspisivanja natječaja u iduće tri godine, trajanje subvencije je produženo s četiri na pet godina, a za svako rođeno ili posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije razdoblje subvencioniranja se povećava za dvije godine, umjesto za godinu dana.

Novi kriterij – indeks razvijenosti

Kao dodatni kriterij za dodjelu subvencije uvoden je indeks razvijenosti grada ili općine u kojima se kupuje stambena nekretnina kako bi priliku za rješavanje stambenog pitanja mogli dobiti i oni iz slabije razvijenih krajeva. Ovisno o indeksu razvijenosti, subvencija će iznositi između 30 i 51 posto.

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita moći će podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan ili kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencionirani stambeni krediti odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po četvornom metru u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina.

Za provedbu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u ovoj godini osigurana su 42 milijuna kuna. Procjenjuje se da bi to trebalo dovoljno za sve koji se prijave i zadovolje minimalne uvjete.

Lani odobreno više od dvije tisuće zahtjeva

Do sada je provedbom Zakona o subvencioniranju stambenih kredita realizirano i odobreno 2.320 zahtjeva za subvencioniranje kredita. Odbijen je 41 zahtjev, a 38 podnositelja je odustalo.

Podaci o odobrenim subvencijama pokazuju da je prosječna dob korisnika kredita 33 godine, a prosječan rok otplate 20 godina. Prosječna cijena četvornog metra iznosi 987,43 eura, a prosječna površina kupljenog stana 92,85 četvornih metara. Ukupna prosječna cijena nekretnine iznosi 77,612,83 eura.

Prosječna nominalna kamatna stopa iznosila je 3,27 posto, a efektivna 3,43 posto. Prosječan subvencionirani anuitet iznosio je 1473,39 kuna ili 195,32 eura.

Ukupno je za provedbu programa u prošloj godini iz državnog proračuna osigurano 17,5 milijuna kuna. Projekcije za 2019. i 2020. predviđaju 35 milijuna kuna.

Potrebna dokumentacija za subvencionirani stambeni kredit

  • preslika osobne iskaznice
  • predugovor/ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju se kupnju traži odobravanje kredita
  • kopija zemljišno-knjižnog izvatka
  • kopija akta kojim se odobrava građenje ili uporaba građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća
  • potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu u Hrvatski registar osoba s invaliditetom
  • izjava ovjerena kod javnog bilježnika da podnositelj zahtjeva i njegov bračni/izvanbračni, formalni ili neformalni životni partner nemaju u vlasništvu stan ili kuću, odnosno da u vlasništvu imaju jedan stan ili kuću koju namjeravaju prodati kako bi kupili veću nekretninu za potrebe vlastitog stanovanja
  • dodatna dokumentacija u skladu sa zahtjevima banke koja odobrava stambeni kredit.