Što učiniti ako prolijete kavu ili neku drugu tekućinu po laptopu

Vjerojatno ne možete spriječiti svako potencijalno prolijevanje tekućine po tastaturi svog laptopa, ali kada se to desi, dobro je znati što treba učiniti

2282
laptop

Kava je mnogima uobičajeni dodatak prijenosnom računalu, ali slučajno odlaganje šalice na pogrešno mjesto može biti pogubno za laptop. Kisela svojstva kave, mliječne bjelančevine, šećer ili umjetni zaslađivači te razni drugi dodaci prilikom prolijevanja tekućine po tastaturi mogu se kroz tastauru sliti do unutrašnjosti računala te izazvati kratki spoj ili korodiranje komponenti.

Ako zalijete laptop kavom ili nekim drugim napitkom, odmah isključite računalo, odspojite kabel za napajanje i sve druge uređaje priključene na računalo poput vanjskih diskova, printera i sličnih uređaja.

Ako vaš model ima mogućnost da uklonite bateriju, učinite to. Okrenite računalo kako biste iz njega ispraznili višak tekućine. Pokušajte ručnikom ili nekim drugim upijajućim sredstvom odstraniti s računala što je moguće više tekućine i to upijanjem, a ne brisanjem. Brisanjem biste mogli tekućinu potjerati dublje u računalo.

Ako ste po laptopu prolili vodu ili malu količinu neke druge tekućine, možda ćete ga oživjeti tako što ćete ga ostaviti da se osuši preko noći.

Potražite pomoć servisera

Ako je riječ o većoj količini kave, soka, gaziranog pića, piva, vina ili nekog drugog alkoholnog pića, preporuka je da računalo odnesete u servis što je prije moguće. Laptop se možda može rastaviti i očistiti kako bi se uklonili ljepljivi ostaci tekućine, a zatim ponovno sastaviti sa zamjenskim dijelovima.

Koliko god je to teško provesti u praksi, zaštita računala od potencijalnog izlijevanja tekućine po njemu je u prvom redu dobra navika. Plastične folije za pokrivanje tipkovnice i gornje površine prijenosnog računala su jeftin način da zaštitite računalo od tekućina, prašine i raznih sitnih krhotina.

Ako ne volite tipkati preko plastične folije, pokušajte koristiti čašu odnosno šalicu s poklopcem ili nepropusnu, dobro zabrtvljenu putnu šalicu. A kada dođe vrijeme za zanavljanje laptopa, kupite model s tipkovnicom otpornom na prolijevanje, kao što su HP ProBook ili Lenovo ThinkPad.

I bez obzira na to što pijete, redovno pravite sigurnosne kopije svog računala i važnih dadoteka.