Tamara Perko u Upravnom vijeću Europske udruge javnih banaka

Izvršni direktori europskih javnih banaka raspravljali su o financijskom okviru za proračunsko razdoblje EU 2021. - 2027. u kojem se očekuje značajno povećanje sredstava za financijske instrumente

68
Tamara Perko
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a

Hrvatska banka za obnovu i razvitak bila je domaćin konferencije izvršnih direktora (EAPB CEO konferencija) i Glavne skupštine Europske udruge javnih banaka (EAPB) na kojoj je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izabrana na mjesto članice Upravnog vijeća EAPB-a.

Glavna tema EAPB CEO konferencije, koju je otvorio hrvatski ministar financija Zdravko Marić, bio je Višegodišnji financijski okvir (Multiannual Financial Framework – MFF) za proračunsko razdoblje Europske unije 2021. – 2027. Ministar Marić naglasio je važnost EU fondova za hrvatsko gospodarstvo te istaknuo da će korištenje mogućnosti koje su na raspolaganju u okviru financijskih instrumenata biti prioritet i u idućem razdoblju. Naglasio je važnost održavanja ove konferencije u Zagrebu uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine.

Konferencija je okupila čelnike razvojnih banaka i institucija iz Europske unije i regije, a pored guvernera Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Rolfa Wenzela u panel raspravi sudjelovali su i predstavnici Europske komisije, Europske investicijske banke i drugih europskih financijskih institucija.

Povećanje proračunskih sredstava za financijske instrumente

Na panelu je istaknuto kako se očekuje značajno povećanje korištenja proračunskih sredstava za financijske instrumente, odnosno kreditne i garantne fondove te fondove rizičnog kapitala. Ova sredstva, za razliku od shema dodjele bespovratnih sredstava, imaju obnavljajući učinak te omogućuju dostizanje većeg broja korisnika s istim iznosom sredstava.

HBOR je jedna od banaka koja je među prvima počela provoditi financijske instrumente.  “Stabilizaciju gospodarstva i veću kreditnu aktivnost poslovnih banaka mi, razvojne banke, trebamo iskoristiti za dodatno usmjerenje prema fondovima Europske unije. HBOR-u je povjerena uloga provedbe ESIF financijskih instrumenata te smo već aktivni u provedbi povoljnih kredita kako za privatni, tako i za javni sektor. Aktivno radimo i na razvoju novih financijskih instrumenata koji će biti predstavljeni tijekom ove godine”, rekla je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko.

Riječ je o izrazito povoljnim sredstvima s niskim kamatnim stopama, bez bankarskih naknada i s dugim rokovima otplate, a trenutno su u provedbi financijski instrumenti za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora. Uskoro se očekuje početak provedbe kredita za energetsku učinkovitost javne rasvjete. U pripremi su investicijski krediti za poljoprivrednike, kao i financijski instrumenti za energetsku učinkovitost privatnog sektora.

Na Glavnoj skupštini EAPB-a, koja je održana dan nakon Konferencije izvrpnih direktora, održani su izbori za čelništvo udruge. Za predsjednika udruge na drugi mandat izabran je Philippe Mills, predsjednik Uprave SFIL-a, dok je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izabrana za  članicu Upravnog vijeća EAPB-a.

Na skupštini se raspravljalo i o radu u protekloj godini te planiranim aktivnostima i proračunu udruge za naredno razdoblje.