Bankari uvjereni da mogu odgovoriti digitalnim izazivačima

Istraživanja potvrđuju da javnost financijske usluge vidi kao sektor koji se kontinuirano mijenja pod utjecajem tehnologije. Većina financijskih institucija prihvaća tehnologiju jer ona donosi veću produktivnost, operativnu učinkovitost i potiče rast

166
tehnologija u financijskoj industriji
Promjene prihvaćaju i potrošači: 39 posto ih očekuje da će bankarski službenici na šalterima nestati u idućih deset godina

Većina banaka pozitivno gleda na promjene koje tehnologija donosi njihovu poslovanju, a gotovo sve prihvaćaju da su promjene nužne za napredak. Prema istraživanjima Fujitsua, 95 posto visokih bankarskih dužnosnika i korisnika financijskih usluga i potrošača financijskih tvrtki slaže se da je tehnologija pokretač promjena u financijskoj industriji, a 86 posto ih smatra da su te promjene pozitivne.

U istraživanju, koje je dio Fujitsuovog izvješća o tehnološkoj transformaciji Velike Britanije, ispitano je dvije tisuće potrošača i 40 financijskih tvrtki, piše Computer Weekly.

Promjene prihvaćaju i korisnici: 39 posto ih očekuje da će bankarski službenici na šalterima nestati u idućih deset godina, a 24 posto potrošača očekuje da će u istom razdoblju nestati zastupnici u osiguranju.

Istraživanje je pokazalo da potrošači žele nove tehnologije: 13 posto ih želi umjetnu inteligenciju (AI), 15 posto zaziva biometriju, a 10 posto očekuje da će mobilna 5G mreža pridonijeti kvalitetnijim bankarskim uslugama u roku od 12 mjeseci.

S druge strane, banke su spremne prihvatiti nove tehnologije. Čak 42 posto izvršnih menadžera namjerava uvesti umjetnu inteligenciju još ove godine, a 35 posto ih namjerava primijeniti biometriju.

Gotovo polovica (47%) viših menadžera u sektoru financija smatra da spomenute tehnologije poboljšavaju produktivnost osoblja, 38 posto kaže da promjene čini sustav operativnijim i učinkovitijim, a 37 posto očekuje da će uvođenje novih tehnologija potaknuti rast poslovanja.

Rezultati istraživanja potvrđuju da javnost financijske usluge vidi kao sektor koji se kontinuirano mijenja pod utjecajem tehnologije. Većina financijskih institucija prihvaća tehnologiju jer ona donosi veću produktivnost, operativnu učinkovitost i potiče rast.

Financijski sektor razvoj novih industrija vidi kao podršku vlastitoj tehnološkoj revoluciji. Industrije financijskih (fintech), osiguravateljnih (insurtech) i regulatornih (regtech) tehnologija brzo se udružuju i privlače visoke investicije.

Informacijska sigurnost – glavni izazov

Naravno, tehnološke promjene donose i izazove. U istraživanju je 55 posto bankarskih menadžera kao najveći operativni izazov navelo informacijsku sigurnost. To je znatno više od 48 posto koliko iznosi prosjek zabrinutih za informacijsku sigurnost u svim industrijama.

U nedavnom istraživanju koje je naručila tvrtka VMWare, specijalizirana za virtualizaciju i infrastrukturu u cloudu, dvije trećine ispitanih britanskih stručnjaka za informacijsku sigurnost iz financijskog sektora priznalo je da se u institucijama u kojima rade primjenjuju prakse koje bi “šokirale vanjske promatrače“.

To je ključni nalaz istraživanje koje je obuhvatilo 201 stručnjaka za informacijsku sigurnost iz financijskog sektora. To implicira da stručnjaci za informacijsku sigurnost u britanskom financijskom sektoru gube bitku za zaštitu vitalnih podataka pod pritiskom kibernetičkih prijetnji. Devedeset posto ispitanika navodi da su, kako bi zaštitili svoju instituciju od internetskih prijetnji, primorani praviti kompromise kojima ostavljaju ugrožena druga područja. Polovica ispitanika priznala je da takve kompromise čini redovito.