Više od 37 tisuća građana predalo ponude za upis 985 milijuna trezorskih zapisa

Iznos zaprimljenih ponuda je više nego dva puta veći od planiranog iznosa izdanja: oko 37 tisuća građana uplatilo je 935 mil. eura, a planirani iznos emisije je 440 mil. eura. Uplatama još nisu bili potvrđeni zahtjevi za upis u iznosu dodatnih 50 mil. eura

81

U ponedjeljak u 11 sati završen je prvi krug upisa trezorskih zapisa u kojem su pravo upisa imale fizičke osobe. Prema posljednjim informacijama iznos zaprimljenih ponuda je više nego dva puta veći od planiranog iznosa izdanja: oko 37 tisuća građana uplatilo je 935 milijuna eura, a planirani iznos emisije je 440 milijuna eura. U tom trenutku uplatama još nisu bili potvrđeni zahtjevi za upis u iznosu dodatnih 50 milijuna eura, što ukupni iznos ponuda građana podiže na 985 milijuna eura.

Najveći interes bio je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Čakovcu i Varaždinu, rekla je savjetnica Uprave FINA-e Gordana Soldo, prenosi pak Poslovni dnevnik.

S obzirom na to da u utorak održao  drugi krug u kojem pravo upisa imaliu institucionalni investitori, bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti odluka Ministarstva financija o konačnom iznosu emisije. Nominalni iznos će sigurno biti povećan – pitanje je za koliko, odnosno hoće li se, kao prilikom izdanja obveznica, svim građanima omogućiti da upišu željeni broj zapisa.

Konačni uvjeti izdanja, uključujući konačni nominalni iznos izdanja te podatke o alokaciji, bit će objavljeni 23. studenoga. Datumom izdanja zapisa smatrat će se 23. studeni, a datum dospijeća će biti 21. studeni 2024.

Ako konačni nominalni iznos izdanje bude manji od iznosa predanih ponuda, trezorski zapisi će se alocirati ulagateljima proporcionalno upisanom broju zapisa, a višak uplaćenih sredstava bit će im vraćen u roku od pet radnih dana po isteku razdoblja ponude.

Cijena jednog zapisa je 963,95 eura. Ako zapis bude držao do dospijeća, godinu dana, ulagač će dobiti 1000 eura po zapisu. Na dobiveni iznos neće se plaćati porez, što se omogućava izmjenama zakona koje na snagu stupaju 1. siječnja iduće godine.