Primorac objasnio kako će “pojednostavniti” obračun poreza na dohodak

Spajanje prireza i poreza na dohodak je isključivo u svrhu administrativnog rasterećenja, da ukinemo jedan porezni oblik, ali i zbog toga što ćemo tu stopu poreza na dohodak fleksibilizirati i prema dolje, objašnjava Marko Primorac

290
Ministar financija Marko Primorac [Izvor: Ministarstvo financija]

Ministar financija Marko Primorac na marginama Hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma koji se održava u Zagrebu pokuša je objasniti zašto se ukida prirez, a istovremeno će se lokalnoj samoupravi omogućiti da poveća stopu poreza na dohodak. Tako će Vlada, odnosno Andrej Plenković, povećati plaće na račun prihoda lokalne samouprave. Ako lokalna samouprava podigne stopu poreza na dohodak kako bi nadoknadila prihode izgubljene ukidanjem prirezom, od vladajućih ćemo uoči izbora slušati: “Eto, mi smo vam povećali plaće, a pogledajte što su vam onda oni napravili!”.

No, naravno, predsjednik Vlade i ministar financija složni su tome da cilj porezne reforme nisu političke manipulacije, nego njihova želja da ljudima povećaju plaće. I smanje administrativna opterećenja.

“Da otklonim odmah te teze da se nešto čini s tuđim potencijalom kako bi se stjecali politički poeni – to je nekakva teza koja se provlači javnim prostorom. Ja do sad nisam pretjerano govorio o poreznoj reformi. Mislim da je jako važno da se o tome govori kada sve činjenice budu poznate i da se to onda prezentira cjelovito, odjednom. Dakle, mi smo odlučili ići u smjeru objedinjavanja prireza i poraza na dohodak, s obzirom na to da je porez na dohodak ionako prihod jedinica lokalne samouprave. Ukoliko jedinice lokalne samouprave same utvrđuju stopu poreza na dohodak, nema potrebe da onda utvrđuju prirez, jer ono što im je potrebno za prikupljanje poreznih prihoda će utvrditi kroz stopu poreza na dohodak.

Dakle, spajanje je isključivo u svrhu administrativnog rasterećenja, da ukinemo jedan porezni oblik, ali i zbog toga što ćemo tu stopu poreza na dohodak fleksibilizirati i prema dolje. Dakle, oni koji su imali prirez nula i željeli su rasterećivati plaće, a nisu to mogli činiti, oni će to sada moći činiti tako da stopu poreza na dohodak utvrde još nižom nego što je onda bila”, objasnio je ministar financija.