Danas počinje upis narodnih obveznica – minimalna kamata iznosi 3,25%

Proces je jednostavan: građanin koji je klijent banke dođe u banku s osobnom iskaznicom, kaže koliko obveznica želi upisati te dobije detalje o računu na koji treba uplatiti novac

68
upis narodnih obveznica
foto: pixabay

Od srijede, 22. veljače, u bankama je počeo upis državnih obveznica za građane koji će trajati tjedan dana. Minimalni ulog iznosi 500 eura. Pri tome mogu računati na minimalnu kamatu od 3,25 posto. Planirani iznos izdanja je oko milijardu eura, a rok dopijeća dvije godine.

Ministar financija Marko Primorac tvrdi kako se prikupljenim novcem neće financirati HDZ ni predizborna kampanja: “To su sve nesuvisle teze. Mi ćemo prije svega koristiti ovo izdanje za refinanciranje obveza koje dospijevaju”.

Pobrojao je ministar što sve dospijeva:

  • u travnju dospijeva američka dolarska obveznica od 1,5 miijardi dolara,
  • u studenom dospijava više od 11 milijardi kuna domaće obveznice što je oko 1,5 milijardi eura,
  • u siječnju 2024. dospijeva još jedna dolarska obveznica od 1,75 milijardi dolara,
  • dospijevju trezorski zapisi.

Građani po upisu mogu odmah i uplatiti željeni iznos obveznica, mogu to učiniti i kasnije, zaključno do 1. ožujka.

“Narodne” obveznice će se upisivati u dva kruga. U prvom krugu obveznice će moći upisati građani, a upis će se obavljati u više od 500 poslovnica pet banaka koje će biti glavni agenti izdanja i suaranžeri. To su: Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Erste banka i OTP banka, uz suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka.

>>Narodne obveznice bit će dostupne putem pet velikih banaka

Proces je jednostavan: građanin koji je klijent banke dođe u banku s osobnom iskaznicom, kaže koliko obveznica želi upisati te dobije detalje o računu na koji treba uplatiti novac.

Ulagatelji u prvom krugu mogu biti punoljetne fizičke osobe koje su hrvatski državljani, kao i punoljetne osobe, strani državljani, koji su rezidenti u Republici Hrvatskoj, a na stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze su dostupne važne informacije oko izdanja i upisa, pa tako i za one građane koji nisu klijenti jedne od banaka koje su vodeći agenti i suaranžeri izdanja, istaknuo je Primorac, koji je građane uputio i na online brošuru o obveznicama koju je objavila Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Građani po upisu mogu odmah i uplatiti željeni iznos obveznica, mogu to učiniti i kasnije, zaključno do 1. ožujka. Obveznice će se moći upisati i putem digitalnih kanala.

Vodit će se računa da što više građana sudjeluje u izdanju obveznice, pa će se, u slučaju da upisani iznos od strane građana bude daleko veći od ciljanih milijardu eura, “podvući linija” te bi se onima sa značajnijim uplatama dio sredstava vratio na račune.

“To znači da nećemo proporcionalno svima smanjivati iznose. Poanta je da što više građana sudjeluje u izdanju”, pojasnio je Primorac, dodavši da je cilj građanima s manjim iznosima omogućiti maksimalan upis.

Nakon toga slijedi drugi krug koji će trajati samo jedan dan, a u kojem će preostale obveznice moći upisati institucionalni investitori.