Ministar Butković o financiranju trećeg traka autoceste Zagreb – Karlovac

Za treću traku do Karlovca imamo indicije da bi to moglo biti financirano sredstvima iz fondova Europske unije, a Zagrebačku obilaznicu će HAC vjerojatno raditi svojim sredstvima, rekao je ministar Butković

241
Motel Plitvice [Izvor: Motel Plitvice]

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potvrdio je gradnju trećeg traka Zagrebačke obilaznice i dijela autoceste od Zagreba do Karlovca. Osim toga, gradit će se i novi objekt na lokacija na kojoj se nalazi zapušteni Motel Plitvice.

“Spominje se treća traka od Zagreba do Karlovca i treća traka Zagrebačke obilaznice kao infrastrukturni objekti koji su u fazi izrade studijsko-projektne dokumentacije u Hrvatskim autocestama, jer potrebe prometa to traže. To je nužno realizirati.

Kad me pitate kada bi se to moglo dogoditi, čim se završi projektna dokumentacija, tražit će se modeli financiranja. Za treću traku do Karlovca imamo indicije da bi to mogla biti sredstvima iz fondova Europske unije, a Zagrebačku obilaznicu će HAC vjerojatno raditi svojim sredstvima”, rekao je ministar Butković.

Detalje o obnovi odmorišta na kojem se nalazi Motel Plitvice objavio je Večernji list. Trebale bi se graditi nove benzinske postaje, s trgovinom i kafićem. Priključkom će biti omogućen pristup južnom platou iz oba smjera autoceste.

“Radovi obuhvaćaju i uklanjanje postojećeg izlaza s južnog platoa, uklanjanje postojećih priključaka sjevernog platoa odmorišta te potrebnu infrastrukturu: oborinsku odvodnju, napajanje EE, javnu rasvjetu, napajanje vodom…”, kažu u HAC-u.

“Izvođenje radova planirano je od trećeg kvartala 2023. zaključno s četvrtim kvartalom 2024. te će, po ishođenju uporabne dozvole, uslijediti izgradnja nove suvremene benzinske postaje s trgovinom i kafićem te pristup iz oba smjera autoceste”, navodi HAC, koji je još 2020. proveo javno nadmetanje za benzinsku postaju, a kao najpovoljnija odabrana je ponuda Ine. Dvije stare Inine benzinske zamijenit će se jednom, većom i modernijom. U sklopu odmorišta nalazit će se truckstore i čuvano parkiralište za teretna vozila, ugostiteljski objekt, autokamp te elektropunionica za osobna i teretna vozila.

Dugoročni plan cjelovitog uređenja odmorišta ovisi o dinamici razrješavanja odnosa s trenutačnim posjednikom uslužnih objekata. Motel Plitvice, koji će se rušiti, u većinskom je vlasništvu države preko Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera. Predstečaj je pokrenut 2021., a najveći vjerovnik je upravo HAC. Zemljište je u vlasništvu države i pod upravljanjem HAC-a, dok je nekretnina u vlasništvu Motela Plitvice d.o.o.