VIG je najaktivniji kupac na tržištu osiguranja u Srednjoistočnoj Europi

Unatoč općoj nesigurnosti i gospodarskom padu uslijed pandemije, tržište osiguravatelja u 2020. aktivnije je i konkurentnije nego u 2019. godini. Nastavilo se višegodišnje strateško restrukturiranje međunarodnih grupa u Srednjoistočnoj Europi

51
Najaktivniji kupac u regiji je austrijska grupa VIG, s 10 zaključenih transakcija u proteklom razdoblju i 3 transakcije u tijeku

Prema Deloitteovoj Studiji o spajanjima i preuzimanjima u Srednjoistočnoj Europi, zahvaljujući neprekinutom gospodarskom rastu u 2019. godini, nakon rekordno visoke bruto zaračunate premije u 2018. godini, ukupna bruto zaračunata premija u regiji porasla je za dodatnih 6,3 posto. Pokretač rasta i dalje je širenje neživotnog osiguranja. Međutim, višegodišnji trend pada poslova životnog osiguranja prekinut je u 2019. godini te je zabilježen skroman rast od 2,1 posto na regionalnoj razini.

Studija obuhvaća analizu dinamike spajanja i preuzimanja u sektoru osiguranja u 15 država Srednjoistočne Europe, odnosno na tržištima u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Albaniji, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji.

Prosječna bruto zaračunata premija per capita 348 eura

Prosječna penetracija osiguranja, koja predstavlja udio bruto zaračunate premije u bruto domaćem proizvodu, ostala je praktički na istom nivou od 2,4 posto na svim promatranim tržištima Srednjoistočne Europe, dok je prosječna bruto zaračunata premija po glavi stanovnika narasla za 6,4 posto na 348 eura u 2019. godini.

Deset najvećih osiguravatelja s najvišom bruto zaračunatom premijom u regiji ostvarilo je 75 posto regionalne bruto zaračunate premije. Tipična grupa koja je svojim rezultatima zauzela mjesto među deset najuspješnijih grupa osiguravatelja u regiji u prosjeku je prisutna u 5 do 6 država Srednjoistočne Europe te njezina bruto zaračunata premija ukupno iznosi otprilike 929 milijuna eura.

U slučaju neživotnog osiguranja, 10 najvećih grupa osiguravatelja ostvaruje oko 69 posto ukupne bruto zaračunate premije. Isto tako, takva je tipična regionalna grupa prisutna u 5 do 6 država Srednjoistočne Europe te njezina bruto zaračunata premija u prosjeku iznosi otprilike 1,81 milijardu eura.

Još ima prostora za dodatnu konsolidaciju tržišta

Nedavno je nekoliko međunarodnih osiguravajućih društava odlučilo razmotriti svoju zastupljenost u Srednjoistočnoj Europi te razmatra napuštanje tržišta, zbog čega je 2020. zabilježen najveći broj transakcija u proteklih nekoliko godina. Riječ je o transakcijama francuskog društva AXA, koje je prodalo dio svojih udjela u poljskim, češkim i slovačkim podružnicama austrijskom društvu Uniqua za oko milijardu eura.

Nizozemsko društva Aegon prodalo je dio svojih mađarskih, poljskih, rumunjskih i turskih vlasničkih udjela austrijskom društvu VIG za 830 milijuna eura. Istodobno se veliki igrači kao što su, među ostalim, austrijska osiguravajuća društva VIG i Uniqua, talijanski Generali te grupa Euroins sa sjedištem u Bugarskoj, aktivno trude oko proširenje i aktivno sudjeluju u procesima akvizicija.

Premda tržištima pojedinačnih država uglavnom dominira 3 do 6 najuspješnijih osiguravajućih društava, veliki broj manjih igrača dijeli ostatak tržišta. Prema studiji, na tržištima je još uvijek prisutan velik broj igrača i jaka konkurencija, što ostavlja prostor za dodatnu konsolidaciju tržišta.

Velike transkacije potvrđuju potencijal regionalnog tržišta

Kada je riječ o broju transakcija, u razdoblju obuhvaćenom studijom (od 2015. godine do studenoga 2020. godine), Poljska je i dalje najaktivnije tržište u regiji sa 17 transakcija, potom slijede Češka (14), Mađarska (9), Rumunjska (7) i Bugarska (7).

Najaktivniji kupac u regiji ostala je austrijska grupa VIG, s 10 zaključenih transakcija u proteklom razdoblju i 3 transakcije u tijeku. Preostali veliki kupci su Canadian Fairfax Group, Generali, Euroins, Uniqua i Allianz.

“Akvizicije i spajanja su se nastavila unatoč pandemiji, zahvaljujući velikim međunarodnim grupacijama koje kroz akvizicije vide ne samo širenje tržišnog udjela već i unapređenje poslovanja kroz dodatne sinergije i inovacije. Velike transakcije, poput izlaska Aegona s mađarskog, poljskog, rumunjskog i turskog tržišta, koji je preuzeo VIG za 830 milijuna eura, imaju pozitivan utjecaj na buduće investitore jer potvrđuju atraktivnost i potencijal tržišta osiguranja u Srednjoistočnoj Europi. U nadolazećim se godinama očekuje dodatni nastavak konsolidacije regionalnog tržišta osiguranja uz mogući ulazak novih investitora koji još nisu bili prisutni na ovim tržištima”, izjavila je Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja.