Za samostalne umjetnike i samozaposlene u kulturi 34 mil. kuna

Vlada je preraspodijelila 2,1 mlrd kuna iz državnog proračuna zbog epidemije, a gotovo 90 posto tog iznosa, 1,87 mlrd kuna, peusmjereno je u financiranje mjere za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima poslovanje pogođeno epidemijom koronavirusa

67
Preraspodjela državnog proračuna

Vlada je u četvrtak donijela odluku o preraspodjeli sredstava u državnom proračunu za 2020. godinu. Preraspodijeljena je 2,1 milijarda kuna, a gotovo 90 posto tog iznosa, 1,87 milijardi kuna, peusmjereno je u financiranje mjere za očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posljedica epidemijom koronavirusom poremećena gospodarska aktivnost.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako je riječ o prvoj preraspodjeli proračuna te da se u skladu s razvojem situacije mogu očekivati nove prraspodjele. Prva iduća mogla bi se sdesiti za dva do tri tjedna.

Za provedbu mjera Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), prvenstveno odobravanje kredita za likvidnost gospodarskim subjektima, osigurano je 80 milijuna kuna, a za financiranje nabave opreme za mikrobiološku dijagnostiku, zaštitne opreme i dezinficijensa te za dežurstvo na telefonskim linijama u sklopu Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 53,2 milijuna kuna.

>>Zdravko Marić: Vrijednost fiskaliziranih računa pala je za 40 posto

Za provedbu mjere za očuvanje radnih mjesta u pravnim osobama u sustavu sporta namijenjeno je 40 milijuna kuna, a za potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima, fizičkim i pravnim osobama u kulturnim i kreativnim industrijama te za osiguranje financiranja fizičkih i pravnih osobama u području kulture za produženo razdoblje pripremnih aktivnosti za odobrene projekte u kulturi planira se 34 milijuna kuna.

Za mjere potpore za programe financiranja obrtnih sredstava i poboljšanja likvidnosti ugroženih gospodarstvenika u turizmu preraspodijeljeno je 25 milijuna kuna te 20 milijuna kuna za provedbu mjere, dok je 16,2 milijuna kuna osigurano je za nabavu zaštitne opreme, najam viličara i eko WC-a te deratizaciju sukladno zahtjevima Nacionalnog stožera civilne zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Za financiranje ostalih mjera namijenjeno je šest milijuna kuna.

Najviše smanjeni rashodi ministarstva mora, prometa i infrastrukture te znanosti i obrazovanja

Sredstva za provedbu navedenih mjera osiguravaju se uštedama odnosno smanjenjem rashoda državnog proračuna. Najviše su smanjeni planrani rashodi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – za 305 milijuna kuna, te Ministarstva znanosti i obrazovanja za 294,8 milijuna kuna.

Planirani rashodi Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije smanjeni su za 152,9 milijuna kuna, Ministarstva unutarnjih poslova za 129,5 milijuna kuna, Ministarstva hrvatskih branitelja za 77,2 milijuna kuna te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za 75,9 milijuna kuna.

Preraspodjela je provedena na temelju Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2020. godinu, sukladno kojem se sredstva za saniranje posljedica epidemije koronavirusa tijekom proračunske godine odlukom Vlade mogu, ako za to postoji mogućnost i potreba, osiguravati preraspodjelom bez ograničenja, odnosno u iznosu većem od zakonom propisanog.