HUP traži ukidanje RTV pristojbe za sve tvrtke teško pogođene krizom

Ova naknada jedan je od nameta na koji se poduzetnici najviše žale, navodi se u priopćenju HUP-a, uz opasku kako je "neusporedivo velika naspram drugih zemalja Europske unije"

58
RTV pristojbe

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je odluku Glavnog ravnatelja HRT-a o privremenom odjavljivanju obveze plaćanja mjesečne pristojbe za sve subjekte kojima je Odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad. No, HUP ističe da se odluka ne odnosi na djelatnosti i tvrtke čiji rad nije službeno obustavljen, a ostale su bez posla i prihoda.

Stoga, HUP apelira da se navedena Odluka proširi i da se uzmu u obzir sve tvrtke koje su bile prisiljene dramatično smanjiti poslovnu aktivnos ili su poslovno neaktivne zbog korona krize.

Naime, poslodavci kojima je poslovanje trenutno ugroženo svaki dodatan namet teško podnose i, iako im poslovanje možda zasad nije u potpunosti obustavljeno, svaki neopravdani trošak gura ih u tom smjeru.

Udruga poslodavaca je u nekoliko je navrata ukazivala na neprimjerenost uređenja obveze plaćanja RTV pristojbe kao neopravdano velikog troška koji uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusne bolesti ima dodatnu težinu i pogoršava ionako negativne efekte kojeg ova kriza ima na poslovanje hrvatskih poduzetnika.

Ova naknada jedan je od nameta na koji se poduzetnici najviše žale, navodi se u priopćenju HUP-a, uz opasku kako je “neusporedivo velika naspram drugih zemalja Europske unije”.  Na primjer, u Njemačkoj i Italiji je godišnji iznos naknade je u visini iznosa koji se u Hrvatskoj plaća mjesečno po vozilu (10-15 eura godišnje).

To znači da je ova naknada u Hrvatskoj u najboljem slučaju dvanaest puta veća u usporedi s navedenim zemljama, a taj iznos može još i rasti. Primjerice, ako poslovni subjekt ima samo dvadeset vozila ili drugih prijevoznih sredstava, poput kamiona i slično,  riječ je o godišnjem trošku od 19.200 kuna samo po osnovi RTV pristojbe.

HUP između ostaloga HRT-u predlaže:

  • da pravne osobe imaju obvezu plaćanja RTV pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik godišnje te
  • za službena vozila – da se naplata uredi tako da se RTV pristojba kod pravnih osoba naplati za cijelu godinu u jednom mjesečnom iznosu prilikom registracije službenog vozila.

Uvažavanje ovih prijedloga rezultiralo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom RTV pretplate za sve pravne osobe te manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe, poručuje u priopćenju HUP.