Zagreb: Prihvaćen proračun od 2,2 milijarde eura

Gradonačelnik Tomašević predložio je proračun koji u širem smislu, uz uključenih 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih gradskih ustanova, iznosi 16,6 milijardi kuna, a u užem smislu (samo Grad bez ustanova) 11,2 milijarde kuna

22
Zagreb proračun
Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević [Izvor: Grad Zagreb]

Nakon cjelodnevne rasprave u Gradskoj skupštini donesen je proračun Grada Zagreba za 2023. godinu. Proračun iznosi čak 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura) i najveći je do sada. Predviđa trostruko veća kapitalna ulaganja od čak 778 milijuna kuna. Zastupnici su proračun prihvatili s 25 glasova “za” i jednim suzdržanim, bez oporbe.

Oporbeni zastupnici su prije glasovanja napustili sjednicu zbog toga što ih je, kako su rekli novinarima, u raspravi vrijeđao gradonačelnik Tomislav Tomašević, a predsjednik Gradske skupštine SDP-ov Joško Klisović ih nije zaštitio.

Gradonačelnik Tomašević predložio je proračun koji u širem smislu, uz uključenih 340 obrazovnih, socijalnih, zdravstvenih, kulturnih i drugih gradskih ustanova, iznosi 16,6 milijardi kuna, a u užem smislu (samo Grad bez ustanova) 11,2 milijarde kuna, u odnosu na 11,1 milijardu kuna koliki je u 2022.

Zaduživanje srezano na pola, više novca iz EU fondova

Zaduživanje se planira srezati na pola u odnosu na prethodne godine, pa se planira zadužiti samo 600 milijuna kuna. I u idućoj godini Grad planira ostvariti suficit od 300 milijuna kuna, kako bi pokrio naslijeđeni dug od 1,4 milijarde kuna.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević odgovorio je u središnjem Dnevniku HTV-a na oporbene kritike da proračun nije razvojan te da je fiktivan.

“Ovo je najbolji proračun ne samo u ovim okolnostima, nego i za Grad Zagreb. Ovaj proračun ima tri puta više ulaganja u objekte društvene djelatnosti nego ikad – tri puta više vrtića, škola, zdravstvenih ustanova… To su konkretni, novi objekti u izgradnji. Prije je to bilo oko 250 milijuna kuna, a sada će biti oko 770 milijuna kuna”, rekao je Tomašević.

“Proračun u užem smislu se ne povećava u odnosu na ovu godinu. On će biti oko 11,2 milijarde kuna. Ono što se mijenja je struktura proračuna, jer će čak 1,2 milijarde kuna biti povučene iz fondova Europske unije, što je 500 milijuna kuna više nego prošle godine i više nego ikada”, poručio je gradonačelnik Tomašević.