Bandić predložio proračun od 10,2 milijarde kuna

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša bi prema prijedlogu proračuna u 2019. trebao raspolagati s 1,2 milijarde kuna, odnosno s 240 milijuna kuna više nego u ovoj godini

u 11:01 Zadnja izmjena: 20.11.2018 u 11:01
94
zagrebački proračun

Zagrebački proračun mogao bi po prvi puta premašiti 10 milijardi kuna. Gradonačelnik Milan Bandić poslao je na raspravu u Gradsku skupštinu prijedlog proračuna u iznosu od 10,2 milijarde kuna, što je 800 milijuna kuna više (2,3%) od ovogodišnjeg proračuna.

Oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na osnovni dio proračuna, a dvije milijarde na proračune proračunskih korisnika, piše Jutarnji list.

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša bi prema prijedlogu proračuna u 2019. trebao raspolagati s 1,2 milijarde kuna, odnosno s 240 milijuna kuna više nego u ovoj godini. Novac bi, između ostaloga, trebao biti utrošen na energetsku obnovu zgrada javne namjene (34 mil. kuna), početak realizacije Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (52 mil. kuna), uređenje Velesajma za projekt Zagreb-inovativni grad (15 mil. kuna), za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona (3 mil. kuna) te za projekt nacionalne bolnice u Blatu (1 mil. kuna).

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet trebao bi dobiti 200 milijuna kuna više nego ove godine – ukupno 1,5 milijardi kuna.

Gradski ured za branitelje dobit će dva milijuna kuna više, a između ostalog financirat će se dom za branitelje samce koji će biti smješten u prostoru koji trenutno koristi Zagrebački inovacijski centar (Razvojna agencija Zagreb) u Golikovoj ulici. Tvrtke koje s trenutno nalaze u tim prostorima preselit će u prostore ZICER-a na Velesajmu.

Manje novca za obrazovanje i kulturu

Gradski ured za obrazovanje u 2019. raspolagat će s 1,7 milijardi kuna, odnosno s oko 50 milijuna kuna manje nego u ovoj godini. Trošak nabave udžbenikabit će smanjen s 58 na 30 milijuna kuna.

Gradski ured za kulturu dobit će 586 milijuna kuna odnosno 29 milijuna kuna manje nego ove godine. Hrvatsko narodno kazalište dobit će 4 milijuna kuna manje, a sredstva namijenjena za nezavisnu produkciju smanjena su za 8 milijuna kuna.

Proračun Ureda za demografiju bit će manji za 10 milijuna kuna i iznosit će 400 milijun kuna. Stavka za novorođenčad smanjit će se sa 78 na 70 milijuna kuna.

Zbog izmjena zakona o porezu na dohodak i zakona o porezu na promet nekretninama smanjeni su planirani gradski prihodi.

Iz europskih fondova Grad Zagreb planira u idućoj godini povući gotovo 475 milijuna kuna. Najveći dio tog iznosa (200 mil. kuna) otpada na projekt obnove remetinečkog rotora. Za interventne mjere plana za gospodarenje otpadom planirano je 110 milijuna kuna, za energetsku obnovu zgrada javne namjene 24 milijuna kuna, a za prenamjenu Galerije Gradec u Visitor centar Zagreb 15 milijuna kuna.

Među planiranim kapitalnim ulaganjima su Sljemenska žičara (29 mil. kuna), Imunološki zavod (60 mil. kuna) i modernizacija pothodnika (16 mil. kuna).

Gradska skupština o proračunu bi trebala raspravljati 13. prosinca. Rok za podnošenje amandmana je 8. prosinca. Ako proračun ne bude izglasan, gradonačelnik Bandić predložit će privremeno financiranje. Ne bude li ni to prihvaćeno, Gradska skupština bit će raspuštena i raspisat će se novi izbori.