Sindikati javnih službi najavili štrajk za 28. studenoga

Štrajkat će se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva za većim plaćama zaposlenika u javnim službama

282
sindikati javnih službi
Sindikati javnih službi okupljaju oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti, kulturi i socijali

Čelnici sindikata zaposlenih u javnih službama najavili su u ponedjeljak štrajk u svim javnim službama koji bi trebao početi 28. studenoga. Štrajkat će se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja njihovih zahtjeva za većim plaćama zaposlenika u javnim službama.

Sindikati javnih službi okupljaju oko 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, školstvu, znanosti, kulturi i socijali.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na konferenciji za novinare rekla je kako je najava štrajka upućena Vladi nakon što su propali pregovori s Vladom o povećanju plaća zaposlenih u javnim službama.

Vlada, objasnila je Šprem, nije prihvatila argumente da su zaposlenici u javnim službama potplaćeni i da ne bi smjeli zaostajati sa svojim primanjima za standardom u Republici Hrvatskoj.

Vladina ponuda za povećanje osnovice plaća u 2019. za tri posto je ponižavajuća, smatraju sindikati zaposlenih u javnim službama.

“Vlada nam nudi mrvice koje su ostale u proračunu. Takav odnos prema zaposlenicima u javnim službama je zapravo odnos Vlade prema građanima jer im na taj način poručuje kako ih nije briga tko će ih liječiti, da ih nije briga tko će skrbiti o njima, kakvo će obrazovanje dobiti njihova djeca i nije ih briga tko će se skrbiti za kulturnu baštinu zemlje. Tri posto je iznos od 150 do 200 kuna i s njime se neće spriječiti egzodus mladih i obrazovanih ljudi iz sustava”, upozorila je predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Dimić.

Sindikati zaposlenih u javnim službama traže rast plaća od 5,8 posto, kolika je projekcija rasta plaće u RH u idućoj godini.

Sustavni pritisak na Vladu

Štrajk će započeti 28. studenoga, a nastavit će se 4. i 13. prosinca. Svakog tjedna štrajkat će se po jedan dan do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Sindikati će na vrijeme i sukladno zakonu najaviti poslodavcima koliko će trajati štrajk određenog dana – cijeli dan ili kraće.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, poručila je da su sindikati javnih službi počeli su s nacionalnom kampanjom za povećanje osnovice i bolji standard zaposlenika u javnim službama te da štrajk nije jedini instrument pritiska na Vladu.

Sindikati će nastaviti sustavno pritiskati Vladu da poveća plaće zaposlenih u javnim službama, poručila je Šprem.

Sindikati su također odbacili prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca da se dio zaposlenika iz javnih službi prebaci u javni sektor. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je kako je riječ o “izvitoperenom pogledu” kojim se omalovažava javni sektor.