Grad Varaždin: Porezna uprava prva je “potiho” ovršila Varteks

Država je u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već 'skinula' više od pola iznosa koji je dala na ovrhu dok Gradu nije uplaćena ni lipa, navodi se u priopćenju Grada Varaždina.

78
Varteks

Dok se u javnosti već danima proziva Grad Varaždin i gradonačelnika za pokretanje ovrhe prema tvrtki Varteks d.d. iako je na to bio zakonski primoran, prema informacijama kojima raspolaže gradska uprava Varteks je nakon raskida predugovora s Kauflandom, u velikoj tišini i bez ikakve informacije u javnosti, prva blokirala i ovršila država, točnije Porezna uprava s osnove duga neplaćenog PDV-a i to u visini od oko 1,5 milijuna kuna, poručili su iz gradske uprave.

“Država je u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već ‘skinula’ više od pola iznosa koji je dala na ovrhu dok Gradu nije uplaćena ni lipa”, navodi se u priopćenju.

S obzirom na ozbiljnost situacije, ali i spremnost gradske uprave da u zakonskim okvirima Zakona o fiskalnoj odgovornosti pomogne da se prevlada ova kriza, u utorak je u Gradskoj vijećnici održan sastanak s vodstvom Sindikata, financija i pravnih poslova Varteksa na kojem se razgovaralo o mogućnostima rješenja teške situacije u kojoj se našao Varteks. Na sastanku je, između ostalog, iznesena informacija kako se u četvrtak očekuje sastanak najvećih vjerovnika Varteksa koji bi se navodno trebao održati u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

“Imajući na umu sve teškoće u kojima se nalazi Varteks, ostaje nada kako će prevladati razum svih vjerovnika, a posebice onih koji su blokirali posljednji dogovor o prodaji zemljišta za potrebe izgradnje trgovačkog centra, da u ime interesa očuvanja Varteksa i 850 radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, potvrde svoju deklaratornu spremnost za spas Varteksa i istu pretoče u konkretna djela. Na žalost, stječe se dojam da su određeni špekulativni interesi nekih vjerovnika zaustavili ovaj projekt kojim bi tvrtka dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju i mogla podmiriti plaće svojim radnicima, vratiti dio svojih dugova prema dobavljačima i time dobiti prijeko potrebno vrijeme za daljnju konsolidaciju s obzirom da Varteks ima ugovorene poslove praktično do kraja godine uz zadovoljavajuće stanje zaliha i prodaje”, poručuju iz gradske uprave.

Grad Varaždin je svoju spremnost za rješavanje problema iskazao izdavanjem potrebne građevinske dozvole za izgradnju tog trgovačkog centra u vrlo kratkom roku čime smo na djelu pokazali da nam je stalo do radnika Varteksa i rješavanja ovog velikog problema.

Čvrsto vjerujemo da Varteks još uvijek ima budućnost, ali za to će trebati doći do hitnog i kvalitetnog dogovora ključnih vjerovnika”, zaključuje se u priopćenju.

>>Nakon ostavki u Varteksu, Grad Varaždin pokrenuo ovrhu