Nakon ostavki u Varteksu, Grad Varaždin pokrenuo ovrhu

Ostavke su podnijeli predsjednik Uprave Tomislav Babić i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Igor Žonja. Nakon ostavki Grad Varaždin pokrenuo je prisilnu naplatu svojih potraživanja

153
Varteks

Tomislav Babić podnio ostavku na funkciju predsjednika Uprave Društva Varteks d.d. s danom 10. kolovoza 2022. u kojoj je naveo da su razlog ostavke višemjesečni neuspješni pregovori vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina. Ostavku je podnio i Igor Žonja, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora. Društvo je o ostavkama izvijestilo putem Zagrebačke burze.

Nakon ostavki Grad Varaždin pokrenuo je prisilnu naplatu svojih potraživanja kako bi zaštitio svoje financijske interese. O tome su se oglasili priopćenjem koje prenosi eVaraždin:
.
“Nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kako bi se nastavio daljnji rad Varteksa d.d, Grad Varaždin prisiljen je pokrenuti ovrhu za dospjela potraživanja Upravnog ugovora i drugih nepodmirenih dospjelih potraživanja kako bi zaštitili financijske interese Grada Varaždina.

Danas, 11.8.2022. godine aktivirana je zadužnica za dugovanje tvrtke Varteks d.d. po Upravnom ugovoru u iznosu od 1.267.313,38 kn (komunalna naknada, naknada za uređenje voda, spomenička renta) te su dostavljena Rješenja o ovrsi tvrtke Varteks d.d. za redovni dug u iznosu od 553.274,32 kn (komunalna naknada, naknada za uređenje voda)”, navodi se u priopćenju.

Oglasio se na Facebooku i Nenad Bakić, jedan od najvećih dioničara Varteksa. Zahvalio je Žonji koji je preuzeo predsjedanje Nadzornim odborom nakon Bakićeva odlaska te Babiću koji je “u nemogućim uvjetima i s velikim srcem” vodio kompaniju tri godine i uspješno ju je nekoliko puta izvukao u nemogućim okolnostima.

Bakić je prozvao HBOR da je prekršio dogovor, poslovna i moralna načela te da je u najvećoj krizi ucjenom pokupio čak i obrtna sredstva za financiranje izvoza. Na kraju je dodao kako bi ga pokušaj spašavanje “propale tvrtke koja je mogla i može uspjeti” mogao koštati između pet i devet milijuna eura.

Podsjećamo da je krajem srpnja Kaufland zbog “neispunjenja uvjeta od strane Varteksa” raskinuo predugovor o kupoprodaji zemljišta površine 16,5 tisuća četvornih metara vezan uz projekt “Varteks kvart – urbana regeneracija”, u sklopu kojeg je Kaufland trebao u potpunosti pokriti izgradnju južnog kružnog toka na spoju Zagrebačke i Varteksove ulice. Projekt je prošle godine proglašen strateškim državnim projektom.