Građevinari pokrenuli inicijativu za smanjenje ugljičnog otiska u sektoru

Koalicija građevinskih poduzeća pokrenula je inicijativu kojom predlažu usvajanje standardiziranog alata kojim bi se minimizirao ugljični otisak u građevinskim projektima

87
standard izvještavanja o ugljičnim emisijama
[Foto:Točka na i medija]

Skupina od  pedesetak građevinskih organizacija inicirala je dogovor o prvom globalnom međunarodnom standardu izvještavanja o ugljičnim emisijama u građevinarstvu.

ICMS (International Cost Management Standard) nakon konzultacija objavio je nacrt standarda kojem je cilj dogovoriti jedinstven i vjerodostojan izračun ugljičnih emisija prilikom gradnje i održavanja građevinskih objekata. Inicijatori se nadaju da će standard biti široko prihvaćen u branši i da će pridonijeti smanjenju ugljičnog otiska u građevinarstvu.

Nakon objavljivanja konačne verzije standarda, Royal Institution of Chartered Surveyors (Kraljevsko društvo ovlaštenih geodeta), jedna od odrganizacija koje su pokrenule inicijativu, izradit će dokument koji detaljno opisuje univerzalnu metodologiju za izračunavanje emisije ugljika.

Inicijatori kažu da će publikacija postati priručnik za profesionalne građevinare koji će omogućiti nultu emisiju ugljičnog dioskida do 2050. u građevinarstvu, što je jedan od ključnih koraka kako bi se ostvarili ciljevi Pariškog sporazuma.

“Podržani novim tehnologijama novi standard omogućava profesionalni alat ta mjerenje i izvještavanje o ugljičnim emisijama i utjecaju na osnovne odluke prilikom projektiranja i gradnje”, rekao je Alan Muse, voditelj građevinskih standarda u RICS-u i jedan od vodećih ljudi ICMS-a.

“Nova pravila traže od industrije da se suoče sa svakom odlukom – od odabira između dvostrukog ili trostrukog ostakljenja u novim domovima do odabire vrste betona koji se koristi prilikom postavljanja pruge za brzu željeznicu.

Iako će ostali aspekti poput troškova i sigurnosti i dalje biti ključni, jednako je važno osigurati zeleniju budućnost za globalni građevinski sektor”, dodao je Muse.