U prometu novi elektromotorni vlak za riječki gradsko-prigradski prijevoz

Novi vlak postiže brzinu do 160 kilometara na sat i ima kapacitet od 133 sjedeća mjesta. Vozit će u gradsko-prigradskom prometu na riječkom području, od ponedjeljka do petka na liniji od Rijeke do Permana, a vikendom na liniji od Rijeke do Ogulina

81
Končar

U petak je na relaciji Rijeka – Permani – Rijeka održana prva vožnja novog niskopodnog elektromotornog vlaka kojeg su proizvela Končar – Električna vozila. Vlak će voziti u gradsko-prigradskom prometu na riječkom području, od ponedjeljka do petka na liniji od Rijeke do Permana, a vikendom na liniji od Rijeke do Ogulina.

Linija od Rijeke do Permana postoji od 2018., a sufinanciraju je i lokalne vlasti kako bi se potaknulo putovanje na toj liniji i smanjilo korištenje osobnih automobila.

Novi vlak je četverodijelna niskopodna garnitura koja postiže brzinu do 160 kilometara na sat i ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta. Opremljen je rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a cijeli putnički prostor je pod videonadzorom. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu. Zaustavljanja u službenim mjestima najavljuje se na displejima i putem razglasa.

Očekuje se da će, uz unaprjeđenje kvalitete usluge, uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka rezultirati manjim operativnim troškovima i smanjenjem onečišćenja okoliša.

Vlak je HŽ Putničkom prijevozu isporučen prema ugovoru iz travnja 2020. kojim je dogovorena proizvodnja 12 elektromotornih vlakova, šest za gradsko-prigradski i šest za regionalni promet. Dodatak je to Ugovoru o kupoprodaji 32 elektromotorna vlaka iz siječnja 2014. godine, kojim je regulirana druga faza realizacije ugovora.

Nakon prvog od 12 novih elektromotornih vlakova, čija je primopredaja bila 15. srpnja 2021., tijekom 2021. i 2022. godine slijede isporuke jednog vlaka mjesečno.

HŽ putnički promet osigurao je financijska sredstva, tako da se proizvodnja 11 novih vlakova financira zajmom Europske tvrtke za financiranje željezničkih vozila (EUROFIMA), a jedan zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

S najnovijim vlakom HŽ putnički promet u svom voznom parku sada ima 29 novih niskopodnih vlakova koje je isporučio Končar.