Grupa Lürssen otvorila u Rijeci inženjerski centar za brodogradnju

Centar okuplja nekoliko tvrtki iz grupacije i već sada zapošljava stotinjak inženjera, a poslovat će kao integralni dio brodograđevne mreže Lürssen grupe

81
Lürssen
Novouređeni prostori Lürssen grupe [Izvor: Rijeka.hr]

Njemačka grupacija Lürssen, specijalizirana za projektiranje i proizvodnju luksuznih megajahti, u Rijeci je otvorila inženjerski centar za dizajn jahti te razvoj, istraživanje, inovacije i investicije u maritimnoj industriji. Centar će poslovati kao integralni dio brodograđevne mreže Lürssen grupe, a Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe, naglasio je kako novootvoreni centar okuplja nekoliko tvrtki iz grupacije i više od stotinu inženjera.

Peter Lürssen podsjetio je kako njegova kompanija posluje već gotovo 150 godina, pri čemu je ključan faktor uspjeha bio inženjerski posao, odnosno razvoj novih rješenja i tehnologija.

“Hrvatska je zemlja brodograditelja. Ima dugu i uspješnu tradiciju gradnje brodova. Osim toga, Hrvatska, a posebno Rijeka, uspješno školuje veliki broj inženjera brodogradnje i ostalih stručnjaka koji pokrivaju sve aspekte brodograđevnog sektora, kao i pomorskog gospodarstva općenito”, rekao je Lürssen. “Ovo je grad u kojem smo pronašli visoko motivirane i kvalitetne zaposlenike. Upravo ovdje vidimo veliki potencijal po pitanju inženjerstva, ali i razvoja turizma.”

“Naši inženjeri u Rijeci pokrivat će različita područja, među kojima su gradnja jahti i drugih vrsta brodova, ali i istraživanje i razvoj u mnogim segmentima tržišta, poput razvoja plovila bez posada, automatizacije i digitalizacije, korištenja vodika i sintetičkih goriva, kao i tehnologija za pretvaranje otpada u izvor energije i neutralizacije opasnih otpada”, dodao je Peter Lürssen.

Otkako je prije dvije godine ušao na hrvatsko tržište, njemački Lürssen postao je jedno od najčešće spominjanih imena na Kvarneru kada je riječ o investicijama. Najprije je postao većinski vlasnik najvećeg opatijskog lanca hotela – Liburnija Rivijera hotela, a onda Rijeku odabrao kao centar izvrsnosti za razvoj i projektiranje plovila. Osim toga, tvrtka Gitone, članica Grupe Lürssen, u partnerstvu s ACI-jem u riječkom Porto Barošu gradi marinu. Investicija je vrijedna više od 360 milijuna kuna, a njemačka grupacija najavljuje i daljnja ulaganja.

“Riječ o značajnim ulaganjimam koja će utjecati i na kvalitetu nautičke ponude u Hrvatskoj. Mi smo to već zacrtali kroz samu strategiju razvoja održivog turizma”, poručila je minstrica turizma Nikolina Brnjac, dok je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo kako će se “u narednih pet godina lice grada promijeniti, naročito kada ga se gleda s mora”

“Shvatimo ovo ulaganje kao ulaganje u visokoobrazovane ljude, tako da je to definitivno nešto dobro što se događa u Rijeci”, zaključio je Filipović.

>>ACI i Lürssen dobili koncesiju za marinu za megajahte u Porto Barošu

>>Rijeka – ishodište mediteranskog koridora na Europskoj transportnoj mreži