HAC traži investitora za oronuli hotel kod tunela Sveti Rok

Objekt je devastiran jer je niz godina izvan uporabe budući da je prijašnji ugovorni korisnik, koji ga je gradio, prestao postojati. Koncesija se nudi na rok od 25 godina uz početnu mjesečnu naknadu od 41.598 kuna

343

Hrvatske autoceste objavile su javno nadmetanje kojim traže novog koncesionara za dovršetak hotelsko-ugostiteljskog objekta na odmorištu Marune, kod južnog ulaza u tunel Sveti Rok na autocesti A1. Objekt je površine gotovo 2000 četvornih metara, a koncesija se nudi na rok od 25 godina uz početnu mjesečnu naknadu od 41.598 kuna. Objekt je devastiran jer je niz godina izvan uporabe budući da je prijašnji ugovorni korisnik, koji ga je gradio, prestao postojati, odgovorili su iz HAC-a na upit Slobodne Dalmacije.

Investitor i korisnik bio je Mladen Nekić, kojeg su nazivali “kraljem pršuta”, odnosno njegove tvrtke Mataš M. N. te kasnije Jasen. Tvrtka Mataš M. N. završila je u stečaju 2010., a nešto kasnije u stečaju je završio i Jasen. Tako smještajni dio objekta, hotel, nikada nije završen. Objekt je izgrađen na državnom zemljištu kojim upravljaju Hrvatske autoceste. Nekić je projekt financirao kreditom Hrvatske poštanske banke (HPB), a nakon stečaja njegovih tvrtki ostao je dug banci od 22,4 milijuna kuna, odnosno založno pravo HPB-a na nekretninu. S obzirom na to da je HAC objavio javno nadmetanje, čini se da je ta situacija sada riješena. Naime, u HAC-u kažu da nekretnina nije opterećena založnim pravom.

“Ovaj prateći uslužni objekt na autocesti A1 je sastavni dio javne ceste i kao takav je javno dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu Republike Hrvatske na kojem je sukladno odredbama Zakona o cestama isključena mogućnost stjecanja stvarnih prava. Predmetna nekretnina nije opterećena založnim pravom u svrhu osiguranja zajmova investitoru gradnje objekta.

Hrvatskim autocestama cilj je ponuditi korisnicima odmorište s dodatnim sadržajem, s toga smo i objavili ponovno javno nadmetanje u potrazi za zainteresiranim stranama koje bi ulagale u odmorište Marune”, navode Hrvatske autroceste.