Halal certifikat je prilika za ulazak na nova tržišta

Prvi Halal Business Forum, održati će se u Zagrebu u utorak, 21. rujna 2021. u hotelu Westiin.

142
Halal Business Forum
Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete

Prvi Halal Business Forum, koji će se održati u Zagrebu u utorak, 21. rujna 2021. u  hotelu Westin, okupit će na jednom mjestu brojne dionike s područja trgovine, proizvodnje, usluga, financija, IT-a, prodaje i turizma, poslovnih institucija, kao i inozemnih veleposlanstava, koji će u otvorenom razgovoru istražiti nove poslovne mogućnosti u području široke platforme suradnje, kojoj je zajednički nazivnik posjedovanje halal certifikata.

Organizator Foruma je Centar za certificiranje halal kvalitete, koji je od svog osnutka 2010. godine dosad u Hrvatskoj dodijelio ukupno više od 160 halal certifikata. Većina poznatih prehrambenih brendova, kao i određeni hoteli, hotelski lanci, restorani, turističke agencije, pa čak i obrazovne ustanove i proizvođači dezinficijensa, posjeduje taj certifikat, istaknuo je doc.dr.sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete.

Forum će se odvijati, nakon uvodnih izlaganja, kroz 4 panela – veleposlanički, na kojem će veleposlanici Malezije, Irana, Indonezije i Azerbejdžana, govoriti o najboljem pristupu i mogućnostima suradnja na njihovim tržištima te uvjetima za investicije, slijedi panel o halal tržištu i trendovima, na kojemu će biti predstaviti predstavnici hrvatske industrije (Lukač, Mlinar, Grbić, Gec i TLK ekologija).

U Hrvatskoj više od 160 halal certifikata

Na panelu o povezivanju halal tržišta na području Jugoistočne Europe govorit će predstavnici Podravke, sarajevskog AS Holdinga, BBI banke, Privredne komore Srbije kao i crnogorskog Udruženja za promociju i razvoj islamske ekonomije, dok će zaključni panel biti posvećen halal turizmu, na kojem će svoja iskustva podijeliti predstavnici zagrebačkog Hotela Esplanade, Zvona Cateringa, Hotela Europa Sarajevo i Termi Sveti Martin.

Na Forumu će, među ostalima, govoriti i Yunus Ete, predsjednik World Halal Summit Councila, koji je na prvom virtualnom E-Halal Expou, održanom krajem 2020. godina, ocijenio da bi vrijednost halal tržišta sa sadašnjih 2,1 trilijuna dolara mogla dosegnuti gotovo 3 trilijuna dolara već 2023. godine.

Vrijednost halal tržišta u EU zemljama procjenjuje se na 66 milijardi dolara, s rastom svake godine između 2 i 3 postotna poena.

U EU se, inače, proizvodi jako velik broj halal proizvoda kako za potrebe domaće populacije, ali istodobno jako puno za izvoz. I Hrvatska ima nekoliko takvih primjera, poput tvornice baklave blizu Zagreba, koja gotovo cjelokupnu proizvodnju izvozi na brojna tržišta, za što je jedan od bitnih izvoznih aduta bio upravo halal certifikat.

Rast halal industrije

Fokusirajući se na pitanja koja su najrelevantnija za današnju globalnu halal industriju, koja raste iz godinu u godinu, Halal Business Forum osmišljen je kako bi potaknuo novo razmišljanje i djelovanje, istovremeno pružajući jedinstveno mrežno okruženje za povezivanje kvalificiranih kupaca s proizvođačima i dionicima u različitim segmentima proizvodnje i u turizmu. Istodobno, Forum bi trebao dati analizu onoga što je napravljeno i što bi trebalo napraviti, uz korištenje EU fondova.

Forum je namijenjen proizvođačkom i turističkom sektoru, distributerima, certifikacijskim tijelima, neprofitnim organizacijama, državnim institucijama, bankarskom i financijskom sektoru.

HBF 2021 izvrsna je platforma za predstavljanje svih čelnika industrije, neprofitnih organizacija, predstavnika državnih tijela, rukovoditelja poslovnog i hotelskog menadžmenta, putničkih agencija, jedinica lokalne samouprave, sveučilišnih predavača, znanstvenih istraživača, financijskih institucija, kupaca i trgovačkih posjetitelja. i raspravljati o najnovijim trendovima u ovom vrlo uspješnom segmentu tržišta.

Cjelovit program pogledajte na linku. HBF 2021. održava se uz sve propisane epidemiološke mjere. Za sudjelovanje je potrebna prethodna registracija.

Popis certificiranih tvrtki, pružatelja usluga i proizvoda