HEP će s jedinicama lokalne samouprave izgraditi 7 novih sunčanih elektrana

Sporazumi o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana sklopljeni su s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja te Gradom Valpovom. Procijenjena vrijednost investicije je 380 milijuna kuna.

110
HEP
Zagreb, 11.10.2021. Ankica Zmaić, načelnica Općine Vrpolje i Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, potpisuju sporazum Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska elektroprivreda je, na temelju javnog poziva za iskaz interesa za 2020. godinu, sklopila danas s općinama Vrpolje, Lovinac, Orle, Zdenci, Satnica Đakovačka i Trpinja te Gradom Valpovom sporazume o suradnji na razvoju projekata sunčanih elektrana. Ukupna snaga sedam sunčanih elektrana iznosi 60 MW, a procijenjena investicijska vrijednosti je čak 380 milijuna kuna, navodi se u priopćenju HEP-a, kojeg prenosi poslovniFM.

Novih sedam sporazuma nastavak je suradnje s općinama i gradovima, s kojima je HEP 2019. i 2020. godine sklopio sporazume o razvoju 11 projekata sunčanih elektrana. HEP tako na 18 izabranih lokacija na području šest gradova i 12 općina razvija projekte sunčanih elektrana ukupne priključne snage 168 MW te investicijske vrijednosti od 1,08 milijardi kuna.

Očekivana godišnja proizvodnja budućih 18 sunčanih elektrana iznosi 242 milijuna kilovatsati, čime se može zadovoljiti potrošnja oko 65.000 kućanstava.

Ukupna vrijednost projekata sunčanih elektrana 1,08 milijardi kuna

Sporazume s čelnicima jedinica lokalne samouprave potpisao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić, u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

„Realizacija ovih projekata pokazuje kako se ideja dekarbonizacije provodi, ne samo u našoj najsnažnijoj energetskoj kompaniji, već i na razini lokalne samouprave koja je najpozvanija da u dekarbonizaciji vidi i priliku za vlastiti gospodarski rast. Sada je važno da se ubrza priprema dokumentacije, a zatim i sama izgradnja elektrana, kako bismo što prije ostvarili postavljene ciljeve“, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, te dodao kako su s ciljem povećanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost predviđena znatna sredstva koja će se uložiti u dogradnju, modernizaciju i digitalizaciju elektroenergetskog sustava.

Prema potpisanim sporazumima, općine Lovinac i Orle projektnu dokumentaciju za sunčane elektrane planirane priključne snage 9,99 MW pripremaju do ishođenja lokacijske dozvole. Ostale jedinice lokalne samouprave, općine Satnica Đakovačka (za elektranu priključne snage 15 MW), Vrpolje (4 MW), Zdenci (9,99 MW) i Trpinja (5 MW) te Grad Valpovo (6 MW), projektnu dokumentaciju pripremaju do ishođenja građevinske dozvole. Po ishođenju dozvola, HEP će jedinicama lokalne samouprave nadoknaditi troškove izrade projektne dokumentacije.

Obuhvaćeno 12 županija

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. istaknuo je kako je ovakvim vidom suradnje obuhvaćeno više od polovice Hrvatske jer će se ukupno osamnaest projekata izvesti na području čak 12 županija.

” U razvojnoj strategiji za cilj smo postavili da ćemo do 2030. godine u sunčanim elektranama imati oko 350 megavata. Gotovo polovicu tog iznosa, čak 168 megavata, izgradit ćemo na temelju sporazuma s općinama i gradovima. Na taj način imamo priliku zajedno raditi na jačanju gospodarskog i ukupnog razvoja lokalnih zajednica, a time i čitave Hrvatske“, rekao je Barbarić.

Ciklus izgradnje sunčanih elektrana važan je dio obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede koji do 2030. godine planira za 50 posto povećati udjel obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji električne energije. U razdoblju od 2019. do danas HEP je pustio u rad ili je pred dovršetkom izgradnje sedam sunčanih elektrana, ukupne snage 23 megavata i vrijednosti oko 200 milijuna kuna.