Croatia osiguranje poljoprivrednicima isplatilo 12,6 mil. kuna naknada za štete od suše

Naknadu za štete od suše do sada je dobilo više od 1.000 poljoprivrednika

84
indeksno osiguranje od suše
Indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu najmoderniji je proizvod ove vrste na tržištu koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, što omogućuje precizne podatke za osigurane poljoprivredne površine

Croatia osiguranje je kroz indeksno osiguranje od nedostatka vlage u tlu (suše), poljoprivrednicima  do sada isplatilo 12,6 milijuna kuna naknada za štete od suše.

Isplatu je dobilo više od 1.000 poljoprivrednika, a 90 posto naknada isplaćeno je u svega dva tjedna. Prema procjenama, Croatia osiguranje će osiguranim poljoprivrednicima isplatiti iznos od ukupno 13,7 milijuna kuna.

Suša je, uslijed klimatskih promjena, najznačajniji rizik koji već godinama uzrokuje značajne štete u poljoprivredi.

Indeksno osiguranje od suše najmoderniji je proizvod ove vrste na tržištu koji koristi naprednu tehnologiju mjerenja vlažnosti tla putem satelita, a isplata štete odvija se automatski, bez potrebe izlaska procjenitelja na teren. Croatia osiguranje razvilo ga je u suradnji s partnerima Swiss RE-om, jednim od vodećih svjetskih reosiguratelja i tvrtkama Genillard&Co i VanderSaat BV, te uvelo na tržištu u proljeće ove godine i tako se priključilo malom broju EU zemalja i osiguravatelja s ovakvom vrstom osiguranja.

Jednostavan proces mjerenja i brza isplata

Mrežom satelita prati se vlažnost tla na dnevnoj bazi za svaku parcelu veličine 100 x 100 metara. Ako na kraju razdoblja koje traje od 15. lipnja do 15. kolovoza pojedine parcele imaju sušno razdoblje, isplaćuje se naknada za smanjene prinose.

>>Poljoprivrednicima dostupno indeksno osiguranje od suše

Problem suše za poljoprivrednike istaknuo je i Borislav Bićanić, vlasnik OPG-a iz Oštrog Vrha: „Bez osiguranja za nas koji živimo od poljoprivrede nema ni stabilne proizvodnje, a svoje usjeve ne možemo prepustiti slučaju. Suša nam postaje sve veći problem, a ovakvog osiguranja do sada nije bilo. Dobro je što ne trebamo čekati procjenitelja nego Croatia automatski isplaćuje naknade za štetu uslijed suše pa tako možemo pokriti gubitke u proizvodnji“, kazao je  Bićanić, koji se sa svojom obitelji već više od dva desetljeća bavi poljoprivredom.

Kako bi podržala poljoprivrednike u daljnjem razvoju, Croatia osiguranje planira i sljedeće godine ponuditi ovaj proizvod na tržištu, kao i do sada, uz mogućnost financijske potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda i proračuna Republike Hrvatske koja pokriva do 70 posto premije osiguranja, navodi se u priopćenju Croatia osiguranja.