Doing Business 2020: Hrvatska napredovala za sedam mjesta

Najlošiju ocjenu Hrvatska je I ove godine dobila za izdavanja građevinskih dozvola. Naprodavali smo najviše u uknjižbi imovin, pokretanju poslovanja i dostupnsti električne energije, a nazadovali smo u rješavanju insolventnosti, dostupnosti kredita i izvršavanju ugovora

154

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke Doing Business zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja, što je poboljšanje za sedam mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman. Novu ljestvicu koja mjeri poslovnu klimu i uvjete poslovanja Svjetska banka objavila je u četvrtak.

Hrvatska je ove godine dobila 73,6 bodova od maksimalnih 100.

U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je zauzela 58. mjesto, s pripadajućih 71,6 bodova, a prije dvije godine bila je 51., kao I ove godine, s istim brojem bodova.

Bodovanje se temelji na principu udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji, pri čemu najbolji imaju 100 bodova, a oni s najslabijim rezultatom na određenom području nula bodova.

Najlošiju ocjenu Hrvatska je I ove godine dobila za izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Lani je bila na 159., a prije dvije godine na 126. mjestu.

U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je 114., a lani je bila 123.

U kategorini dobivanja kredita Hrvatska je u godinu dana pala s 85. mjesta na 104. mjesto

U kategoriji rješavanja insolventnosti zabilježen je pad za četiri mjesta, s 59. na 63. mjesto, a kada je riječ o izvršavanju ugovora, Hrvatska je pala s 25. na 27. mjesto.

U kategoriji prekogranične trgovine, kao i prošle godine, Hrvatska je zabilježila maksimalnih 100 bodova.

Značajnije poboljšanje je zabilježeno u uknjižbi imovine (s 51.na 38. mjesto), dostupnosti električne energije (sa 61. na 37.mjesto) te plaćanju poreza (s 89. na 49. mjesto.).

U zaštiti prava manjinskih dioničara Hrvatska je napredovala s 38. na 37. mjesto.

Na vrhu ljestvice Doing Business je i ove godine Novi Zeland, a slijede ga Singapur i Hong Kong. U prvih deset su Danska, Južna Koreja, SAD, Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švedska.