Dodijeljene nagrade najboljim proizvodnim investicijama u Hrvatskoj

Nagradu za najbolje proizvodne investicije Lider invest 2019. dobile su tvrtke Kronospan CRO, Bomark Pak i Monterra koje su povećale proizvodne kapacitete ulaganjem u nove pogone i opremu

132
Lider Invest 2019
Lider Invest 2019, završna manifestacija i dodjela nagrada

Završna manifestacija i svečana dodjela nagrada Lider invest 2019. najboljim proizvodnim investicijama u Hrvatskoj održala se danas u hotelu Westin, u organizaciji tjednika Lider. Nominacije investicija trajale su do početka listopada, a nakon pristiglih nominacija stručni odbor odabrao je dobitnike nagrada, njih ukupno jedanaest.

Nagradu za najbolje proizvodne investicije dobile su tvrtke Kronospan CRO, Bomark Pak i Monterra koje su sve odreda povećale proizvodne kapacitete ulaganjem u nove pogone i opremu.

Povećanje proizvodnih kapaciteta

Bjelovarska tvrtka Kronospan CRO, jedini proizvođač iverice u Hrvatskoj, u novi je pogon opremljen najmodernijim strojem za prešanje uložila gotovo 770 milijuna kuna i time osigurala nagradu 100% Lider invest u kategoriji velike investicije.

Varaždinski Bomark Pak, izgradio je novu halu u Ludbregu, a uložili su i u novu tehnologiju za proizvodnju stretch folija. Osim konkurentnosti na domaćem i stranom tržištu, tim je ulaganjem ‘teškim’ 45 milijuna kuna otvoreno i 11 radnih mjesta, a osvojili su nagradu 100% Lider invest srednja investicija.

Riječka tvrtai Monterra, specijalizirana za geotehničke radove, uložila je 10 milijuna kuna u logističko-distributivni pogon u Ogulinu i zaslužila je nagradu 100% Lider invest mala.

Nova zapošljavanja i konkurentnost na stranom tržištu

Posebnu nagradu Export Lider invest za investiciju koja je najviše pridonijela izvozu dobila je tvrtka Oprema čiji se aparati za hlađenje i točenje piva koriste po cijelom svijetu, a daljnjem širenju tržišta zasigurno će pomoći investicija od 15 milijuna kuna kojom su povećani proizvodni kapaciteti.

Employee Lider invest pripao je đurđevačkom proizvođaču premium parketa, tvrtki Bauwerk Boen za investiciju koja je najviše pridonijela zapošljavanju. Po preuzimanju tvrtke Iverica zadržano je svih 120 radnika, a sada u pogonu radi 265 radnika.

Posebnu nagradu ECO Lider invest svojim investicijama zaslužile su dvije tvrtke –  Tehnix i Rasco. Proizvođač eko opreme Tehnix uložio je 130 milijuna kuna u novu tvornicu sa solarnim sustavom na krovištu koji električnom energijom opskrbljuje strojeve. Proizvođač strojeva za održavanje prometnica Rasco uložio je 30 milijuna kuna u razvoj čistilice LYNX koja će osim hrvatskih ulica biti ponuđena i na više od 40 drugih tržišta.

Posebna Lider invest priznanja dobli su Valamar Riviera za kontinuirana ulaganja, Altpro za tehnološke inovacije, Omco Croatia za ulaganje u zaštitu okoliša, a Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor za poticanje inkluzivnosti.