Hrvatska i Slovenija osnažit će suradnju u energetskom segmentu

Dogovoreno je da će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati ministri dviju zemalja za energetiku koji će raspraviti moguće modele suradnje, uključujući povezivanje i korištenje plinovoda te kapaciteta terminala za ukapljeni plin u Omišlju

15
Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske Janez Janša i Andrej Plenković [Izvor: vlada.hr]

Hrvatska i Slovenija žele osnažiti suradnju na energetskom planu, potvrdili su predsjednici Vlada Andrej Plenković i Janez Janša nakon sastanka. Dogovoreno je da će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati ministri dviju zemalja za energetiku koji će raspraviti moguće modele suradnje, uključujući povezivanje i korištenje plinovoda te kapaciteta terminala za ukapljeni plin u Omišlju, najavio je Plenković.

Ministri će razgovarati i o daljnjoj suradnji oko Nuklearne elektrane Krško: “Vi znate da smo mi u suvlasničkom odnosu i da smo kao Vlada izrazili načelnu spremnost, ako se u Sloveniji donese odluka o izgradnji novog bloka, da bi Hrvatska u tom procesu participirala po istom modelu koji je na snazi danas”.

Dodao je da je Hrvatska već povećala kapacitete terminala z ukapljeni plin na Krku na 2,9 milijardi kubnih metara te da stručnjaci smatraju kako se kapacitet može povećati najviše na 3,5 milijardi.

S obzirom na to da su kapaciteti popunjeni do 2027. godine, slovenski premijer Janez Janša potvrdio je da je Slovenija zainteresirana za dodatne kapacitete. “Postojeći kapaciteti su već zakupljeni, tako da smo zainteresirani za dodatne kapacitete i to što prije. Da su svi razmišljali kao Hrvatska koja je izgradila taj terminal, danas bi nam u Europi bilo znatno lakše reagirati na ovu situaciju”, rekao je Janša.