Ina u proizvodnju zelenog vodika i biometana ulaže 98 milijuna eura

U Rafineriji nafte Rijeka gradit će se postrojenje za proizvodnju zeleng vodika, a u Sisku pstrojenje za proizvodnju biometana. Oba postrojenja trebala bi biti završena tijekom 2026.

53
Izvor: Ina

Naftna kompanija Ina potpisala ugovore za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka te ugovor o izgradnji postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 98 milijuna eura. Oba postrojenja trebala bi biti završena tijekom 2026., navodi se u priopćenju Ine.

Riječ je o strateškim projektima koji će ojačati portfelj projekata obnovljivih izvora energije kompanije i znatno doprinijeti njezinom napretku na putu prema zelenoj tranziciji, navodi Ina.

U Rafineriji Rijeka instalirat će se elektrolizator kapaciteta 10 megavata za proizvodnju zelenog vodika. Projekt uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu.

“Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, Ina će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Republici Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom IVICOM Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme”, navodi se priopćenju.

Drugi projekt odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje Ina planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu “ključ u ruke” potpisan je sBiogestom, međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji.

“S već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana INA pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije. Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dvaju najavljenih projekata INA planira ulagati i u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. u sve projekte obnovljivih izvora energije”, rekla je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine.

Projekt zelenog vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu NPOO-a. Za isti fond Ina će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon što bude raspisan javnipoziv za financiranje. Ina kao važna članica Mol Grupe kontinuirano prati nove tehnologije i razvija projekte s ciljem transformacije poslovanja, održivosti, smanjenja emisija CO₂ i povećanja energetske učinkovitosti, a proizvodnja je već puštena u solarnim elektranama Virje i Sisak.

INA razvija nove projekte za sunčane elektrane na svojim lokacijama, a dobila je i dvije licencije za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj te je započela istražne radove. U okviru svojeg portfelja projekata obnovljivih izvora tvrtka također ispituje potencijal vjetra u sjevernom Jadranu.