AI4health.Cro: Tim MediBoost razvio najbolje rješenje za problem rane rehospitalizacije

U sklopu konferencije EDIH AI4health.Cro održano je inovacijsko natjecanje s ciljem razvijanja rješenja problema rane rehospitalizacije uz pomoć umjetne inteligencije

65
EDIH AI4health.Cro - pobjednički timovi
EDIH AI4health.Cro - pobjednički timovi

Tim MediBoost, koji čine Jan Kolić, Karlo Pintarić te Andrija Štajduhar, pobjednik je inovacijskog natjecanja kojem je cilj bio razviti rješenja problema rane rehospitalizacije uz pomoć umjetne inteligencije (AI).

Završna manifestacija natjecanja održana je u sklopu godišnje konferencije Europskog digitalnog inovacijskog centra za primjenu umjetne inteligencija u zdravstvu i medicini (EDIH AI4health.Cro). U natjecanju je sudjelovalo 28 timova od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade. Pobjednički tim MediBoost osvojio je nagradu od 5.000 eura.

Drugo mjesto i 3.000 eura osvojio je tim SiraćHC koji čine Lovro Trgovec-Greif, Martin Trgovec-Greif, Roko Šango, Iva Buljan i Filip Miočinović, dok je treće mjesto i nagradu od 1.000 eura osvojio tim ZMF u kojem su Filip Đerke, Zoran Antolović i Milan Pavlović.

Rane rehospitalizacije – financijski teret

Zadatak je bio uz pomoć AI-a i računarstva razviti rješenje koje bi pomoglo u predviđanju rizika ponovnog prijema pacijenata u bolnicu unutar 30 dana od otpusta.

Rane rehospitalizacije generiraju financijski teret za zdravstvene sustave diljem svijeta, s troškovima koji, primjerice u SAD-u premašuju 25 milijardi dolara godišnje. Osim financijskog opterećenja, negativno utječu na oporavak i kvalitetu života pacijenata.

Prvi zadatak natjecatelja bio je razvoj modela za predviđanje rizika rane rehospitalizacije. Drugi zadatak zahtijevao je kvalitativnu analizu za bolje razumijevanje podataka i interpretaciju faktora rizika koje je model naučio. Konačno, treći zadatak bio je razvoj prototipa korisničkog sučelja koje bi zdravstvenim radnicima omogućilo ne samo da vide predviđeni rizik za svakog pacijenta, već i da razumiju uzroke tog povećanog rizika.

“Odaziv je bio genijalan, imali smo 99 sudionika. Svoja su rješenja razvijali i kao AI aplikaciju i kao poslovni model te su pokazali kreativnost i različite pristupe. Danas su nam se predstavili najbolji timovi i nadamo se da će nastati barem jedan ambiciozan startup koji rješava problem specifičan za hrvatsko zdravstvo”, rekla je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković (IRB).

Dodala je kako je žiriranje bilo iznimno zahtjevno, iako su za taj težak posao okupili vrhunske stručnjake unutar konzorcija koji imaju dugogodišnju ekspertizu i know-how u ovom području.

Podrška startupovima kroz Centar AI4Health.Cro

“Za potrebe rješenja zadanog problema natjecatelji su koristili anomizirani set podataka. Jako smo zadovoljni jer smo uspjeli kvalitetno definirati problem i pristupiti adekvatnom setu podataka za potrebe razvoja inovacija. Time sada imamo razrađeni postupak dohvaćanja podataka, kojeg smo uspješno primijenili na ovom natjecanju”, objašnjava Barešić.

Iz pobjedničkog tima MediBoost ističu kako im je tijekom procesa najviše koristilo što članovi tima imaju i medicinsku i računarsku podlogu, tako da su mogli brzo komunicirati i razmjenjivati ideje tijekom rada na zadatku. S druge strane, budući da svatko od njih posjeduje jedinstveni skup znanja i vještina, mogli su učinkovito podijeliti elemente zadatke prema onome u čemu je svatko od njih najbolji.

“Iskustvo na ovom natjecanju pridonijelo je našem još boljem poznavanju timskog rada na ovako složenom zadatku u ograničenom vremenu. Daljnji plan u razvoju rješenja je konsolidacija iskustva i nastavak rada na poboljšanju prediktivnog modela, provođenje dodatnih testiranja i validacija modela u suradnji s liječnicima u kliničkom okruženju. Vjerujemo kako će to pomoći širenju partnerstava i suradnji te formalizaciji poslovne strukture oko našeg modela”, objašnjavaju iz tima MediBoost.

Osim što privlači startupove kroz ovakva inovacijska natjecanja, Centar AI4Health.Cro pruža podršku brojnim drugim startupima koji traže njihove usluge. “Prva godina je iza nas i bila je vrlo uspješna. Do sada je petnaestak startupova iskoristilo usluge centra, dobivši pritom personalizirane programe digitalne transformacije, prilagođene baš njima specifičnim potrebama poput edukacija, umrežavanja, pristupa financiranju ili testiranju prije ulaganja. Zahvaljujući konzorciju koji okuplja 16 različitih sektorskih partnera, centar je sposoban sveobuhvatno podržati ove firme tijekom razvoja od ideje do komercijaliziranog proizvoda. Mnogi od njih poput danas nagrađenih timova tek započinju svoj proces digitalne transformacije, dok centar AI4Health.Cro nastavlja razvijati i prilagođavati svoje usluge njihovim potrebama”, zaključila je Barešić.