Žene su na vodećem položaju u samo pet posto tvrtki

Iako žene imaju vodeću ulogu u manje od pet posto tvrtki, znatan napredak postignut je u sastavu upravnih odbora u europskim tvrtkama – sad imaju, u prosjeku, trećinu žena

43
Indeks rodne raznolikosti

U izvještaju organizacije EWOB (European Women on Boards) objavljenom prošlog tjedna, a nastalom na temelju prošlogodišnje analize dostupnih podataka s indeksa STOXX 600 Europe najvrjednijih tvrtki s javno dostupnim dionicama, njih 4,7% ili samo 28 tvrtki, ima za prvu osobu – ženu. U analizu su bile uključene tvrtke iz sedamnaest europskih zemalja. Nažalost, ne i iz Hrvatske.

Svaka tvrtka mjerena je prema četiri glavna kriterija: ukupan broj žena na vodećim položajima, udio žena u upravnom odboru, broj žena s direktorskim funkcijama i udio žena u kompanijskim odborima.

Iako žene imaju vodeću ulogu u manje od pet posto tvrtki, znatan napredak postignut je u sastavu upravnih odbora u europskim tvrtkama – sad imaju, u prosjeku, trećinu žena. Što se tiče direktorskih položaja ispod razine upravnog odbora, žena na tim funkcijama u poduzećima EU ima tek nešto više od četvrtine (27%), a na nižim menadžerskim položajima još i manje – tek 16 posto.

Primijećeno je i da u tvrtkama u kojima žena obnaša neku od vodećih funkcija, bilo da je izvršna direktorica ili direktorica financija, ima ukupno više žena na menadžerskim pozicijama.

U gotovo deset posto od anketiranih 600 tvrtki sve vodeće funkcije drže muškarci, a u tri tvrtke nema doslovno niti jedne žene na nekom od direktorskih položaja.

Među 20 tvrtki koje imaju najbolji indeks rodne raznolikosti sedam ih je iz Francuske, a pet iz Švedske. Od 20 tvrtki s najlošijim indeksom rodne raznolikosti čak deset ih je iz Švicarske.

>>Tri uspješne poslovne žene govore o tajnama svog uspjeha

Najviše žena na vodećim položajima u informatičkoj industriji, medijima i sektoru financija

Kad se gledaju sektori, najviše žena na vodećim položajima ima u tvrtkama iz informatičke industrije, u medijima i u sektoru financijskih usluga. Najmanje žena na vodećim položajima ima u tvrtkama iz klasičnih industrija i – u zdravstvenom sektoru!

Najbolji odnos žena i muškaraca na vodećim položajima imaju tvrtke iz, redom, ovih zemalja: Norveške, Francuske, Švedske, Ujedinjene Kraljevine, Finske, Belgije, Italije, Nizozemske, Irske, Danske, Portugala, Njemačke, Austrije, Španjolske, Poljske, Švicarske i Luksemburga.

Kad se pogledaju pojedine tvrtke, najbolji odnos žena i muškaraca ima švedska tvrtka Castellum te francuske tvrtke Kerin i Sodexo.

Najboljih 10 tvrtki prema rodnoj raznolikosti

Najboljih deset tvrtki prema EWOB-om indeksu rodne raznolikosti su Castellum, Kering, Sodexo, Iliad, Accor, Gecina, EasyJet, DNB, L’Oreal i Suez Environement.

Najlošijih deset prema indeksu rodne raznolikosti su Ambu, Nemetschek, United Internet, Glanbia, Swiss Life, Kuehne + Nagel, Argenx, Deutsche Wohnen, Sika i Baloise.

Prednosti rodne raznolikosti u poslovanju, a posebno na vodećim položajima u tvrtkama, prema istraživanju koje je svojedobno provela Međunarodna organizacija rada, su bolja konkurentnost, veća inovativnost, viša razina produktivnosti i kreativnosti.

Indeks rodne raznolikosti služi tvrtkama kao mjerilo prema kojem se mogu usporediti s tvrtkama iz svoje industrije, drugim tvrtkama u zemlji u kojoj posluju i u odnosu na prosjeke EU.

Preuzmite cjelovit izvještaj (PDF)