Tri uspješne poslovne žene govore o tajnama svog uspjeha

Saznajte što Jasminka Korotaj iz tvrtke Odjeća, Dorotea Effenberger iz Tahografa te Eleonora Di Loreto iz Pergament prometa poručuju ženama i djevojkama koje se žele probit na vrh u poslovnom svijetu

1843
poslovne žene

U Hrvatskoj je više žena nego muškaraca, obrazovanije su –  gotovo 50 posto ih ima visoku stručnu spremu – prednjače i među doktorima znanosti, no nezaposlenost žena veća je nego muškaraca. Na rukovodećim pozicijama samo je 30 posto žena, a u najvišim upravljačkim tijelima ih je samo 5 posto.

Tri uspješne poslovne žene – Jasminka Korotaj, direktorica i vlasnica tvrtke Odjeća d.o.o., Dorotea Effenberger, predsjednica Uprave  tvrtke Tahograf iz Sv. Nedjelje, te Eleonora Di Loreto iz tvrtke Pergament Promet – podijelile su s nama svoja iskustva i tajne svog uspjeha. Saznajte što poručuju ženama i djevojkama koje se žele probiti na vrh u poslovnom svijetu.

1Jasminka Korotaj: Budite hrabre i vjerujte u sebe

Jasminka Korotaj
Jasminka Korotaj

Tvrtka Odjeća d.o.o. osnovana je 1947. godine u Zagrebu kao udruženje obrtnika. U početku je proizvodila modnu odjeću da bi 1963. počela proizvoditi isključivo radnu i zaštitnu odjeću te razne vrste uniformi. Jasminka Korotaj je u Odjeći počela raditi 1994.godine, a od 1998 godine je direktorica i vlasnica društva.

  • Što vas inspirira ili vodi kao vođu? Što je bilo presudno za vaš uspjeh?

Osobno se ne osjećam kao vođa, no uistinu predvodim kreativnu ekipu koja marljivo i entuzijastično proizvodi raznu zaštitnu odjeću i uniforme kao vlastiti proizvod. Posebna mi je inspiracija razvijati proizvode koji čuvaju zdravlje i život ljudi koji je nose, te povratno čuti korisnike kako su zadovoljni s našim proizvodima. Vodi me, dakle, stalna želja za stvaranjem novih proizvoda.

Do uspjeha se dolazi marljivim i upornim učenjem, svladavanjem svih prepreka koje se nađu na putu i požrvtvovnim radom.

  • Kao poslovni lider, imate li ženski uzor? Ako imate, tko je to i zašto?

Uzor mi je moja, nažalost pokojna, mama. Ona je prije mene bila lider u našoj tvrtci, tako da sam odrasla uz mamu koja je jednakim žarom vodila obitelj i tvrtku.

  • Što je bio najveći izazov s kojim ste se susreli u karijeri te koja je najbolja i najgora odluka koju ste donijeli?

Največi izazov mi je bio 90-tih godina, u eri nekontroliranog uvoza jeftinih i nekvalitetnih proizvoda, zadržati kvalitetu proizvoda i kupce koji ih cijene, jer u to doba nije bilo propisnika i specifikacija koji su radili kvalitativnu razliku među proizvodima.

Najbolja odluka je bila da idemo smjerom proizvodnje kvalitetnih proizvoda, te da ustrajno radimo na njihovom stalnom poboljšanju. Najgora odluka mi je bila da kao mlada diplomirana pravnica ostanem u tekstilnoj tvrtci u nezavidnim i neizvjesnim uvjetima u gospodarstvu, boreći se za zadržavanje radnih mjesta, znanja i proizvoda, umjesto da potražim posao u nekim mirnijim i sigurnijim uvjetima.

  • Koja je glavna pouka, lekcija koju ste naučili u karijeri?

Naučila sam da se uz marljiv i ustrajan rad, stalno učenje, stremljenje k izvrsnosti, ne treba bojati nikakvih radnih i životnih izazova.

  • Jeste li ikada imali problema s uspostavljenjem ravnoteže između proesionalnog i privatnog života? Imate li savjet kako uspostaviti balans?

Bogatstva privatnog i poslovnog života čine cjelinu koja zahtjeva veću požrtvovnost, bolju organizaciju, planiranje i brže donošenje odluka. Važno je znati odvojiti bitno od nebitnog, te držati pod kontrolom bitno. A s nebitnim se bavite onoliko koliko vremena imate. Ponosna sam mama dvije vesele, samostalne i uspješne studentice pa mislim da sam ipak uspjela uspostaviti balans.

  • Postoje li strategije koje mogu pomoći ženama da ostvare istaknutiju ulogu u organizaciji u kojoj dominiraju muškarci?

Naravno da postoje. Žene trebaju biti obrazovane, marljive, sposobne, hrabre i borbene. Moraju biti bolje od muškaraca i izboriti se za svoje mjesto pod suncem.

  • Koji biste savjet dali liderima kako bi potaknuli raznolikost i jednaku podjelu muškaraca i žena na više pozicije?

Smatram da ne treba inzistirati na jednakoj podjeli. Neka bolji pobijedi bez spolne uvjetovanosti. Ali i bez patrijahalnih predrasuda.

  • Koji biste savjet uputili ženama koje žele postati poslovni lideri?

Da budu hrabre, vjeruju u sebe, marljivo i požrtvovno rade, te teže stalnom napredovanju. Rezultat neće izostati.