HBOR: Dodatnih 212,8 mil. kn za energetsku učinkovitost zgrada javnog sektora

Uskoro će i poduzetnicima biti na raspolaganju povoljna sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, ali i više od 2 milijuna eura sredstava ELENA programa za izradu potrebne projektne dokumentacije za ulaganje u energetsku učinkovitost

81
krediti za energetsku učinkovitost

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) osigurala je dodatnih 212,8 milijuna kuna za provedbu financijskog instrumenta “ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“. Ovim povećanjem javnom sektoru ukupno je na raspolaganju više od 400 milijuna kuna vrlo povoljnih sredstava, objavio je HBOR.

Naime, zbog velike potražnje i interesa, inicijalno osiguran iznos od 190 milijuna kuna u vrlo kratkom roku je u cijelosti iskorišten.

Sredstva financijskog instrumenta “ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“ namijenjena su ulaganjima koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije od najmanje 50 posto na godišnjoj razini.

>>Kako financirati i provoditi projekte energetske učinkovitosti

Kamatne stope od  0,1, 0,25 ili 0,5 posto godišnje

Odobravaju se po kamatnim stopama 0,1, 0,25 ili 0,5 posto godišnje ovisno o stupnju razvijenosti područja na kojem se projekt provodi, te bez naplate uobičajenih bankarskih naknada.

Korisnici mogu biti subjekti javnog sektora kojima je, prije podnošenja zahtjeva za kredit, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo Odluku o financiranju projekta bespovratnim sredstvima u sklopu natječaja “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”.

>>Energetskom obnovom 11 javnih objekata do uštede od 30 mil. kuna godišnje

“Vrlo smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima provedbe ovog programa te zahvaljujem Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU što su nam odobrili dodatna sredstva. Uskoro će i poduzetnicima biti na raspolaganju povoljna sredstva za ulaganja u energetsku učinkovitost, ali i više od 2 milijuna eura sredstava ELENA programa koja će omogućiti privatnim i javnim investitorima besplatne usluge izrade potrebne projektne dokumentacije za ulaganje u energetsku učinkovitost“, istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

HBOR provodi pet financijskih instrumenata putem kojih je poduzetnicima i javnom sektoru do sada odobreno više od 750 milijuna kuna te je na ovom području jedna od najuspješnijih razvojnih banaka u Europskoj uniji.