INsig2 će obučavati europske policijske istražitelje za digitalnu forenziku

Edukacijske treninge iz područja digitalne forenzike i analitike provest će konzorcij koji uz INsig2 čine riječka IT tvrtka Ventex i američka forenzička tvrtka AccessData

u 20:52 Zadnja izmjena: 13.09.2018 u 20:52
38
INsig2
Ilustracija: INsig2 - obuka

Zagrebačka tvrtka INsig2, koja razvija rješenja vezana za integriranu sigurnost te pruža usluge u području digitalne forenzike, priopćila je u četvrtak da je potpisala četverogodišnji ugovor vrijedan pet milijuna eura za edukaciju europskih inspektora iz područja digitalne forenzike. INsig2 ugovor je dobio nakon što je pobijedio na natječaju Europske komisije.

Edukacijske treninge iz područja digitalne forenzike i analitike provest će konzorcij koji uz INsig2 čine riječka IT tvrtka Ventex i američka forenzička tvrtka AccessData. Naručitelj posla je Ured Europske komisije za borbu protiv financijskih prijevara (OLAF), a cjelokupni projekt financira se iz programa Hercule III.

Konzorcij će u slijedeće četiri godine, kroz osam jednotjednih i dvotjednih treninga, educirati oko tisuću policijskih istražitelja iz cijele Europe. Treninzi će se održavati u različitim zemljama članicama Europske unije, a konzorcij će, uz realizaciju samih treninga, biti zadužen za kompletno opremanje učionica.

Uz puno praktičnog rada cilj je osposobiti istražitelje da sami provode istrage, koristeći sve dostupne forenzičke alate u borbi protiv kibernetičkog kriminala s naglaskom na financijskim prevarama.

Edukacija će obuhvatiti vrlo široko područje digitalne forenzike: od digitalnih istraga na Windows, Mac i Linux računalima, istraga mobilnih i pametnih telefona, istraga kriptovaluta, zloćudnih kodova, enkripcije, dronova, prometa po računalnim mrežama, forenzičkog klasificiranja velikih količina digitalnog videa i digitalnih fotografija, te forenzičku analitiku.

Drugi ugovor za obuku europskih istražitelja

INsig2 je 2013. pobijedio na sličnom natječaju Europske komisije. Tada su u četiri godine educirali više od 800 europskih istražitelja iz područja digitalne forenzike. Tvrtka se 2010., kao prva hrvatska tvrtka, nakon opsežnih provjera kvalificirala za natječaje NATO-a.

INsig2 poslovao je u sastavu IN2 grupe dok je bila u vlasništvu Ante Mandića, no i tada je bila prilično neovisna u usporedbi s drugim članicama grupe. Prije prodaje IN2 grupe kanadskom Constellation Softwareu izdvojila se u posebno društvo koje je ostalo u Mandićevu vlasništvu. INsig2 je u 2017 prihodovao 33,7 milijuna kuna uz neto dobit od 1,69 milijuna kuna. ilj