HUP poziva članove da prijave potrebe za stranim radnicima u 2019. godini

Vlada RH kvote za zapošljavanje državljana trećih zemalja za 2019. mora utvrditi najkasnije do 31. listopada ove godine. Kvote obuhvaćaju produženje već izdanih dozvola i novo zapošljavanje

u 7:26 Zadnja izmjena: 14.09.2018 u 7:26
754
kvote za zapošljavanje državljana trećih zemalja

Zakonom o strancima propisano je da Vlada RH utvrđuje kvote za zapošljavanje državljana trećih zemalja za sljedeću godinu najkasnije do 31. listopada tekuće godine. Kvote obuhvaćaju produženje već izdanih dozvola i novo zapošljavanje.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) svake godine aktivno sudjeluje u pripremama za donošenje odluke o kvotama prikupljajući od svojih članica podatke o njihovim potrebama za stranom radnom snagom te ih zastupa u radnoj skupini za izradu Prijedloga Odluke o godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca.

>>Povećane kvote za strane radnike – najviše novih dozvola za graditeljstvo i poljoprivredu

>>Što biste trebali znati o zapošljavanju stranaca u turizmu i ugostiteljstvu

S obzirom na to da se bliži rok u kojem bi Vlada trebala donijeti odluku o kvotama, HUP poziva članice da prijave svoje potrebe za stranim radnicima za iduću godinu.

HUP traži zapošljavanje ‘po potrebi’ umjesto kvota

HUP podsjeća da je pred relevantnim tijelima često isticao kako je potrebna izmjena pravnog okvira i sustava izdavanja dozvola za zapošljavanje stranaca kako bi se omogućilo zapošljavanje stranaca „po potrebi“, po uzoru na slovenski model, umjesto sadašnjeg, vrlo krutog sustava kvota. Nažalost, prilikom posljednjih zakonodavnih izmjena prijedlog HUP-a nije prihvaćen.

Iz HUP-a poručuju da će i dalje zastupati stav o zapošljavanju stranaca “po potrebi“ jer je riječ o mnogo kvalitetnijem modelu od onoga koji se trenutno primjenjuje.

Ukupna godišnja kvota za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za 2018. – nakon odobrenja dodatnih kvota – iznosila je oko 34 tisuće dozvola. Od toga se devet tisuća odnosilo na produženje dozvola, a oko 23 tisuće dozvola bilo je na rapolaganju za novo zapošljavanje. Za građevinski sektor odobrena je kvota od gotovo 12 tisuća dozvola, dok je kvota za ugostiteljstvo i turizam bila nešto manja od pet tisuća.