Jadran-galenski laboratorij
[Izvor: JGL]

Farmaceutska kompanija Jadran-galenski laboratorij (JGL) privela je kraju trogodišnji investicijski projekt Integra vrijedan 53 milijuna eura. Izgradnjom dvaju visokotehnoloških objekata na Svilnom i Kukuljanovu te nabavkom vrijedne opreme značajno su povećani kapaciteti i tehnološke mogućnosti istraživanja i razvoja, proizvodnje sterilnih sprejeva, kapi i aerosola te logistike i distribucije.

Veći dio ove investicije, u iznosu od 39,3 milijuna eura, financiran je uz pomoć HBOR-a, a JGL je financijsku konstrukciju zatvorio vlastitim sredstvima.

Završetak projekta svečano je obilježen u petak, 22. rujna, u kompleksu JGL Pharma Valley na Svilnom. Predstavljeni su novi laboratoriji za istraživanje, razvoj i kontrolu kvalitete, pilot pogon od 750 četvornih metara u kojem se proizvodi dodatno optimiziraju prije komercijalne proizvodnje te linija za sterilnu proizvodnju kapi i sprejeva kojom se proizvodni kapaciteti povećavaju za čak 60 posto, odnosno 40 milijuna komada novih proizvoda godišnje.

Instalirane su dvije linije, jedna koja proizvodi sprejeve i druga koja proizvodi aerosole („bag on valve” tehnologija). Tu su i linije za pakiranje proizvoda koje su povezane s prostorima u prizemlju.

“Integra je kao ime nastala iz želje da na jednom mjestu integriramo naše aktivnosti. Sada su sve tri komponente od kojih se sastoji projekt Integra u funkciji: zgrada istraživanja i razvoja jedna je komponenta, druga komponenta smještena je u postojećoj zgradi gdje smo se proširili na kat kako bismo proširili proizvodne kapacitete na 2400 četvornih metara, a treća komponenta nalazi se na Kukuljanovu gdje je izgrađen logističko-distribucijski centar”, rekao je glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.

“Gradnja nove zgrade počela je u veljači 2021. godine, a useljena je u kolovozu ove godine. U njoj su objedinjeni pilot-pogon koji je međukorak između laboratorija i pune komercijalne proizvodnje. Tu se proizvodi optimiraju i čine pouzdanijima prije ulaska u komercijalnu proizvodnju, a u njemu će se moći proizvoditi i za komercijalne potrebe, i to u potpunom GMP okruženju, temeljnom standardu farmaceutske industrije”, razložio je Vučić.

Fizičko spajanje laboratorija za istraživanje i razvoj s laboratorijem za kontrolu kvalitete potaknut će dodatnu sinergiju u svakodnevnom radu.

“Povećanje istraživačko-razvojnih kapaciteta te integracija istih s proizvodnjom i kvalitetom na jednoj lokaciji osnažit će pozicije JGL-a u razvoju i proizvodnji naprednih, inovativnih proizvoda unutar tri strateška terapijska područja – gripe i prehlade, oftalmologije i dermatologije”, istaknuo je glavni izvršni direktor.

Novi digitalizirani i robotizirani logističko-distribucijski centar JGL-a s 17.500 paletnih mjesta u riječkoj poslovnoj zoni Kukuljanovo omogućuje visoku efikasnost: robotski sustavi noću slažu proizvode na palete koji su sutradan spremni za distribuciju.

U sklopu projekta Integra izgrađeni su i dodatni sadržaji koji će unaprijediti uvjete rada zaposlenika i gostiju u kompleksu Pharma Valley, poput restorana, novih uredskih prostora, predavaonice, višenamjenske dvorane za sastanke i novog postava JGL Muzeja farmacije.

“Integrom značajno podižemo tehnološku opremljenost i kapacitete te stvaramo preduvjete za daljnji iskorak naših ključnih brendova na globalno tržište zdravlja”, istaknuo je na otvorenju Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a. „U životu svake tvrtke ostaju zabilježene neke posebno važne odluke, nakon kojih sadašnjost i budućnost dobiju sasvim novu dimenziju. U JGL-u smo oduvijek znali da možemo rasti, sanjali smo da iz malog lokalnog laboratorija postanemo internacionalna farmaceutska tvrtka koja posluje daleko izvan granica naše države. Skromno, uporno i strpljivo, s puno strasti i energije gradili smo ovu našu kuću, kao i njenu internacionalnu poziciju, a sad smo sa svojih 150 brendova, 300 proizvoda i 650 varijacija prisutni na 60 tržišta svijeta. Izvoz čini 86 posto naših poslovnih prihoda.”

Mislav Vučić istaknuo je pak kako su ključ uspjeha kompanije zaposlenici: “Želim zahvaliti timu koji je vrijedno i znalački vodio ovaj projekt, ali i cijelom kolektivu Jadran-galenski laboratorij, Adrialab i Pablo, kojeg čini 1241 pojedinac, a koji motivirano i uspješno realizira naše ciljeve, svjestan da natjecanje s globalnim multinacionalnim kompanijama traži izvrsnost u svemu što radimo”.