Završena prva faza konstrukcijske obnove Muzeja za umjetnost i obrt

Konstrukcijska obnova obuhvatula je jačanje nosivih elemenata zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, tako da će njegovi zidovi sada moći podnijeti jače potrese od zagrebačkog ili petrinjskog

50
Muzej za umjetnost i obrt
Muzej za umjetnost i obrt [Izvor: zagreb.hr]

Nakon deset mjeseci radova završena je prva faza konstrukcijske obnove zgrade zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, vrijedna 5,4 milijuna eura te financirana bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti. Radovi se nastavljaju, ali točan datum kada bi Muzej koji je stradao u potresu mogao ponovo otvoriti svoja vrata nije poznat.

Konstrukcijska obnova obuhvatila je jačanje nosivih elemenata zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, tako da će njegovi zidovi sada moći podnijeti jače potrese od zagrebačkog ili petrinjskog, istaknuo je ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović. “Moram priznati da nisam mislio da ćemo uspjeti u manje od godinu dana doći do ove druge faze. To se zove pozitivna nula.”

Ministrica kulture Nina Obuljen rekla je kako je Muzej za umjetnost i obrt gradska institucija, ali, eto, Vlada nakon potresa nije radila nikakvu razliku između državnih i gradskih institucija pa je sredstvima iz europskog Fonda solidarnosti financirana i konstrukcijska obnova gradskog muzeja. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana su sredstva za cjelovitu obnovu, a u zadnjoj tranši koja je omogućena za financiranje iz tog mehanizma povučena su sredstva za obnovu svih javnih zgrada, dodala je ministrica.

Sada slijedi cjelovita i energetska obnova zgrade Muzeja. “To će biti znatan trošak koji nas još čeka, a past će na teret fondova EU i državnog proračuna. Prema prvim procjenama trošak će biti možda pet ili šest puta veći od troška za ovo što je dovršeno, ali vidjet ćemo kada projektiranje završi”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je pohvalio suradnju s Ministarstvom kulture na obnovi gradskih kulturnih institucija.

“U završnoj fazi obnove je čuvaonica Etnografskog muzeja, privodi se kraju obnova Muzeja Prigorja u Sesvetama. Do kraja godine završit će se kapitalni projekt novi Hrvatski prirodoslovni muzej, pri završetku je obnova Arheološkog muzeja, a uskoro se u posao uvode izvođači radova na konstrukcijskoj obnovi Umjetničkog paviljona u Zagrebu. U završnoj vazi je i obnova kazališta Gavella, a pri kraju je i obnova kazališta Komedija”, pobrojao je gradonačelnik.

Nakon 20 godina upravljanja Muzejom za umjetnost i obrt uskoro u mirovinu odlazi ravnatelj Miroslav Gašparović, a zamijenit će ga Sanjin Mihelić.