JANAF: Predložena dividenda od 30,95 eura po dionici

Rekordni poslovni rezultati osigurali su sredstva za isplatu najveće dividende u povijesti poslovanja, ali i snažna ulaganja u razvoj i transformaciju Društva

37
JANAF
Terminal Omišalj / foto: JANAF (web)

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda d.d. predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu, prema kojoj bi se  dioničarima isplatilo 30,95 eura po dionici, što je do sada najveći iznos dividende JANAF-a.

„JANAF je tijekom 2023. zabilježio rekordnu poslovnu godinu s najvećim prihodima i dobiti od osnutka prije 50 godina, a povjerenje koje su vlasnici ukazali poslovanju Društva, rezultirati će stoga i najvećom dividendom do sada. Povećan i stabilan novčani tijek omogućuju, uz isplatu dividende, i snažna ulaganja.

Primarno, u tijeku je realizacija investicije u proširenje spremničkih kapaciteta za naftu i naftne derivate, ali i diverzifikacija poslovanja s ciljem srednjoročne dekarbonizacije transformacijom Društva u energetsku kompaniju usmjerenu prema razvoju obnovljivih izvora energije“, poručili su predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić i član Uprave Vladislav Veselica.

Rekordna poslovna dobit

Sukladno prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora, dividenda bi se isplatila svim imateljima dionice JANAF-a s datumom 2. kolovoza 2024. godine.

Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

Bruto dobit iznosila je 63,4 milijuna eura, što predstavlja porast od 26,7 posto u odnosu na prošlogodišnju. Neto dobit ostvarena poslovanjem u 2023. godini iznosi gotovo 52 milijuna eura i veća je za 27,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći dio prihoda ostvaren je iz temeljne djelatnosti društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, i to u iznosu od rekordnih 146,7 milijuna eura što je povećanje za 28% u odnosu na godinu ranije.

Poslovanje s inozemnim kupcima donijelo je 73 posto prihoda od temeljne djelatnosti, što ukazuje na značajan doprinos izvoznoj bilanci Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju kompanije.

>>Vladislav Veselica: U budućnosti značajan dio prihoda JANAF-a bit će iz obnovljivih izvora energije