Ante Žigman kandidat Vlade za čelnika HANFA-e

Prijedlog Vlade mora potvrditi i Sabor ali uz raspored snaga u parlamentu njegovo je imenovanje gotova stvar, piše Večernji list

178
Ante Žigman

Vlada će za novog predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e predložiti Antu Žigmana. Prijedlog Vlade mora potvrditi i Sabor ali uz raspored snaga u parlamentu njegovo je imenovanje gotova stvar, piše Večernji list.

Petorki iz Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga na čelu s Petrom-Pierreom Matekom šestogodišnji mandat istječe u petak, 26. siječnja.

Uz Mateka u Upravnom vijeću su Branka Bjedov Kostelac, Silvana Božić, Gordana Letica i Mario Radaković

Bivši državni tajnik i član Uprave Partner banke

Ante Žigman rođen je i školovan u Zagrebu. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirao i diplomirao. Tijekom studija bio je stipendist Hrvatske narodne banke (HNB) pa je i radnu karijeru počeo kao pripravnik u HNB-ovu sektoru makroekonomskih istraživanja gdje je napredovao do razine voditelja odjela.

Od listopada 2000. do siječnja 2004. radio je kao glavni ekonomist u Raiffeisen banci, a od siječnja 2004. do siječnja 2008. u Ministarstvu financija, prvo kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i prognoze, a zatim kao državni tajnik. Od ožujka 2008. do ožujka 2011. bio je član uprave Partner banke.

I u Ministarstvu i u Partner banci Ante Žigman blisko je surađivao s trenutnom potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martinom Dalić, koja je bila državna tajnica u Ministarstvu financija od siječnja 2004. do prosinca 2007. godine, a od ožujka 2008. do prosinca 2010. predsjednica Uprave Partner banke, što se gotovo potpuno preklapa s razdobljem u kojem je Žigman radio u tim institucijama.

Od travnja 2011. godine zaposlen je u Hrvatskoj narodnoj banci kao viši savjetnik u Uredu guvernera na području fiskalne politike, te izrađuje poglavlje o fiskalnoj politici u publikaciji Financijska stabilnost. Ispred Hrvatske narodne banke član je Fiskalnog odbora koji nadzire provedbu Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Član je pododbora Ekonomskog i financijskog vijeća za tržište javnog duga (Economic And Financial Sub-Committee On EU Sovereign Debt Markets).

Autor je niza znanstvenih i stručnih radova iz područja fiskalne politike i financija.

Od 2002. predaje na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta na kolegiju Osnove ekonomije. Od 2011. predavač je i na kolegiju Novac i bankarstvo gdje svojim višegodišnjim iskustvom iz prakse studentima prenosi znanje iz područja bankarstva.