Predsjednik Republike posmrtno odlikovao pofesora Ivu Bićanića

Profesor ekonomije Ivo Bićanić odlikovan je za osobite zasluge za gospodarstvo te dugogodišnji iznimno uspješni međunarodno riznati nastavni i znanstveno-istraživački rad

17
Ivo Bićanić
Ivo Bićanić [Izvor: Ekononski fakultet Zagreb]

Predsjednik Republike Zoran Milanović posmrtno je odlikovao profesora ekonomije Ivu Bićanića redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Profesor Bićanić odlikovan je za osobite zasluge za gospodarstvo te dugogodišnji iznimno uspješni međunarodno priznati nastavni i znanstveno-istraživački rad

Predsjednik Milanović osobno je poznavao profesora Bićanića i snjim je surađivao te je, kako je rekao, imao priliku osobno utvrditi njegova stajališta te polemizirati i to prilično oštro; zapravo, uživati u njegovu društvu, što u njegovoj pameti i erudiciji.

“Takvih ekonomista ima malo, dakle ljudi s vrlo širokim poljem interesa koji nisu fokusirani i usmjereni samo na jedno, jer ekonomija je, ako je prava, multidisciplinarna znanost, i veća od života na neki način. Užasno je teška”, rekao je predsjednik Milanović.

Ivo Bićanić (Zagreb, 9. II. 1951 – Zagreb, 27. XI. 2021) diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio od 1976. do umirovljenja 2016. Bio je  redoviti profesor makroekonomije. Magistrirao na Sveučilištu u Oxfordu. Bio je suradnik na St. Anthony´s College u Oxfordu (1985) i na Woodrow Wilson International Center for Scholars u Washingtonu (1993–94) te gostujući profesor na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (1996–2010) i na Sveučilištu u Zürichu (od 2012). Objavljivao je radove u inozemnim časopisima i knjigama. Bio je komentator časopisa Banka. Preveo je više klasičnih i suvremenih ekonomskih djela s engleskog jezika (J. M. Keynes, A. K. Sen i dr.).S Milanom Deskarom-Škrbićem koautor je knjige “Makroekonomika I za ekonomiste i neekonomiste s hrvatskim primjerima”.

Odličje su preuzeli sin, kći i unuk Ive Bićanića.