Zbog namještanja natječaja uhićena djelatnica HAMAG-BICRO-a

Magdalena Dovečer isključena je iz stranke iako istraga nije ni završena pa nema još ni optužnice. Božidar Kalmeta, kojem je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu zbog korupcije, predsjednik je Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije

20

Voditeljica službe za koordinaciju u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inivacije i investicije (HAMAG-BICRO) Magdalena Dovečer uhićena je prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja zbog sumnje u namještanje milijun kuna vrijednog natječaja tvrtki svog rođaka.

Dovečer je uhićena u Mihovljanu, a njen rođak, vlasnik grafičkog obrta Tihomir Pajić u Nedelišću. Prema neslužbenim informacijama ona je svom rođakau namjestila natječaj za izradu promotivnog materijala za projekt spajanja općina u Hrvatskoj koji se financira europskim novcem.

“S tim nalogom došli smo do prvih službenih informacija o čemu je riječ. S obzirom an to da su istražne radnje u tijeku, ne mogu se komentirati detalji iz naloga, ali svijetla točka u cijeloj toj konstrukciji je da do zaključenja ugovora nije ni došlo pa nije bilo ni financijskih implikacija u odnosu na javna sredstva”, rekao je predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Europsko tužiteljstvo vjeruje da je Dovečer napravila sve što je mogla da natječaj za posao s promotivnim materijalima za spajanje općina vrijedan milijun kuna prilagodi tvrtki svog rođaka, Tihomira Pajića, vlasnika grafičkog obrta iz Nedelišća, kako bi ga upravo on i dobio.

Cijela stvar trebala je biti financirana iz EU fondova pa je privuklo pozornost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, a onda i europskog tužiteljstva.

Navodni pokušaj pogodovanja se dogodio 2020. godine, a odustala je od “operacije” kad je shvatila da su joj istražna tijela za petama, pišu 24 sata.

Međimurski HDZ-a u već istog dana Magdalenu Dovečer isključio iz članstva stranke.

“Na osnovu prijedloga Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca a sukladno Statutu stranke Sud časti Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije donio je odluku o isključenju Magdalene Dovečer iz Mihovljana iz članstva HDZ-a”, stoji u odluci međimurskog HDZ-a.

Magdalena Dovečer isključena je iz stranke  iako istraga nije ni završena. Božidar Kalmeta, kojem je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu zbog korupcije, predsjednik je Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije.

Glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić rekao je Hini da HDZ ima nultu stopu tolerancije na bilo kakve koruptivne aktivnosti.