Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Božidaru Kalmeti

Kalmeti i trojici njegovih suradnika ponovno će se suditi u kraku afere Remorker u kojoj su bili optuženi da su podijelili više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i gradnju cesta

67
cestogradnja - brza cesta Varaždin - Krapina

Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ov ministru prometa Božidaru Kalmeti. Njemu i trojici njegovih suradnika ponovno će se suditi u kraku afere Remorker u kojoj su bili optuženi da su podijelili više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i gradnju cesta.

Riječ je o bivšem državnom tajniku Milivoju Mikuliću, koji je bio i u Upravi Hrvatskih autocesta, bivšem čelniku Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta Stjepku Bobanu i nekadašnjem članu Uprave Viadukta Damiru Kezeleu.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda nepravomoćno je prije tri godine osudilo Mikulića na tri godine zatvora, Bobana na dvije godine, a Kezela na tri i pol godine. Sva trojica morala su vratiti nezakonito ostvarenu imovinsku dobit.

Prvos tupanjski sud je suprotno tvrdnjama iz USKOK-ove optužnice zqključio da Kalmeta nije organizorao skupinu za izvlačenje novca koju su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih prema tvrdnjama državnog tužiteljstva bili bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, direktori građevinskih tvrtki Petar Pećin i Miroslav Bunić te Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić iz HAC-a i Hrvatskih cesta. Svi su oni, kao i Kalmetaž, oslobođeni.

Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu bivšim čelnicima HAC-a Prskalu i Lovrinčeviću.