Na Cresu počeli radovi na državnoj cesti Porozina – Dragozetići

Dionica ceste duga oko 6 kilometara trebala bi biti obnovljena do 2024. godine. Investicija Hrvatskih cesta vrijedna je 28 milijuna kuna

401
porozina dragozetici
[Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture]

Na otoku Cresu počeli su radovi na državnoj cesti DC100 Porozina – Dragozetići. Dionica ceste duga oko 6 kilometara trebala bi biti obnovljena do 2024. godine. Investicija Hrvatskih cesta vrijedna je 28 milijuna kuna. Radovi će se nakon toga izvoditi na još dvije lokacije: Beli – Predoščica i Dragozetići – Beli. Ukupna vrijednost radova na sve tri dionice je oko 100 milijuna kuna. Izvođač radova je GPP Mikić.

Radovi na dionici državne ceste između Porozine i Dragozetića obuhvaćaju potpunu obnovu kolničke konstrukcije, rješavanja sustava oborinske odvodnje i zaštite pokosa, postavljanje nove prometne opreme i signalizacije, rekonstrukciju raskrižja za naselja Filoziće i Dragozetiće te uređenje pripadajućih autobusnih ugibališta.

Riječ je o dionici ceste koja prolazi sjevernim dijelom otoka Cresa, a povezuje trajektno pristanište Porozina s gradom Cresom i drugim mjestima cresko-lošinjskoga područja. Godišnje ovom cestom prođe oko 500 tisuća putnika i 230 tisuća vozila.

“Nakon ove dionice preostaje nam još oko 5 kilometara kako bi prometnica u cijelosti bila obnovljena”, istaknuo je prilikom obilaska gradilišta potpredsjednik Vlade i ministar mora proeta i infrastrukture Oleg Butković. Najavio je i izgradnju treće trake na prometnici koja povezuje DC100 sa pristaništem Merag. “Nakon obnove državne ceste DC100 na dijelu između Osora i Nerezina, te završetka radova na sjeveru Cresa, otoci Cres i Lošinj će u cijelosti imati obnovljene državne ceste.”

Završetkom i obnovom državne ceste DC100 rasteretit će se i dio državne ceste prema pristaništu Valbiska na otoku Krku, jer su zbog lošeg stanja državnu cestu DC 100 mnogi posjetitelji otoka Cresa i Lošinja  izbjegavali putujući na Cres preko otoka Krka i trajektne luke Valbiska.