Zoran Tomić dobitnik Grand PRix HUOJ-a za doprinos struci

Prof. dr. sc. Zoran Tomić rektor je Sveučilišta u Mostaru i autor desetak knjiga o odnosima s javnošću. Jedan je od najboljih stručnjaka za odnose s javnošću kako za teoriju, tako i praksu. Osim na matičnom sveučilištu, predaje na onima u Zagrebu, Dubrovniku te Sveučilištu Sjever

74
Zoran Tomić
Prof. dr. sc. Zoran Tomić rektor je Sveučilišta u Mostaru i autor više od deset knjiga o odnosima s javnošću

Prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i autor više od deset knjiga o odnosima s javnošću, dobio je Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos struci. Riječ je o najvišem priznanju koje se u Hrvatskoj dodjeljuje osobama koje su dale velik obol unaprjeđenju odnosa s javnošću.

“Zoran Tomić najproduktivniji je hrvatski autor u sferi odnosa s javnošću. Ono što se u njegovoj karijeri dodatno ističe jest činjenica da je odgojio generacije i generacije mladih stručnjaka za odnose s javnošću i da to sa zadovoljstvom čini i dalje“, istaknuo je doc. dr. sc. Damir Jugo, predsjednik žirija ovogodišnje dodjele nagrada Grand PRix HUOJ-a.

Tomić se odnosima s javnošću počeo baviti prije dvadeset godina dok je mnogima u ovom dijelu Europe to područje još bilo nepoznato. U međuvremenu je u Hrvatskoj prepoznat kao jedan od najboljih stručnjaka za odnose s javnošću kako za njihovu teoriju, tako i praksu. Osim na matičnom sveučilištu, predaje na onima u Zagrebu, Dubrovniku te Sveučilištu Sjever.

“Prijem u redovito članstvo Europske akademije znanosti i umjetnosti možda je nešto na što sam najponosniji u svojoj karijeri. U znanstvenom smislu biran sam za redovitog profesora s područja odnosa s javnošću, a ponosim se i svojim knjigama te studentima, diplomantima i doktorandima“, rekao je prof. dr. sc. Zoran Tomić primajući posebnu nagradu HUOJ-a. I tu je situaciju iskoristio da studentima poruči da se u struku isplati ulagati te za nju zalagati.

Uvjeren je kako se odnosi s javnošću u Hrvatskoj razvijaju brže i snažnije nego u okolnim zemljama. Prostor za napredak vidi u području profesionalne etike te interakciji struke i menadžmenta.

“Nova normalnost” – prilika za odnose s javnošću

Javnu komunikaciju tijekom epidemije novog koronavirusa u Hrvatskoj smatra vrlo dobrom te vjeruje kako će se “nova normalnost” pozitivno odraziti na odnose s javnošću.

“Vjerujem da će brojni dionici shvatiti kako je uspješna komunikacija kroz odnose s javnošću strateški resurs svake organizacije i da će tom resursu posvetiti više strateške pozornosti. S druge strane vjerujem kako će ova kriza dodatno utjecati na repozicioniranje komunikacijskih kanala, a time i komunikacijskih vještina. Od nas će se tražiti novi komunikacijski kapacitet i nove mogućnosti. Pošto će posljedice ove krize trajati još neko vrijeme, vještine koje su vezane za internet, dominirat će tržištem”, kazao je prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Kako se zbog pandemije koronavirusa svečanost dodjele nagrada Grand PRix HUOJ-a nije mogla održati, dobitnici u devet natjecateljskih kategorija u kojima se ocjenjuju izvrsni prošlogodišnji komunikacijski projekti bit će objavljeni putem Facebook stranice HUOJ-a. Virtualna svečanost održat će se u srijedu 6. svibnja u 18 sati.