Kasne radovi na autocesti od Siska do Lekenika i spojnoj cesti

Na gradilištu autoceste Lekenik - Sisak rodove ometa visoka razina podzemnih voda zbog kiša, a gradnja spojene ceste od čvrora Sisak do grada još nije ni počela jer se čeka građevinska dozvola

258
Lekenik - Sisak

Autocesta do Siska i njen spoj na grad Sisak neće biti završeni domkraja sljedeće godine kako je bilo planirano, piše Jutarnji list. Prema ugovorenim rokovima preostali dio autoceste od Lekenika do Siska trebao bi biti završen u proljeće iduće godine, ali državna cesta od čvora Sisak prema gradu neće biti završena jer za te radove još uvijek nije odobrena građevinska dozvola. Radovi nisu ni počeli, a rok za zavšetak te ceste je 18 mjeseci.

Zbog toga će se, prema neslužbenim informacijama, graditi privremeni spoj kako bi ovaj kapitalni projekt za Siačko-moslovačku županiju bio u funkciji na vrijeme, po mogućnosti prije parlamentarnih izbora.

Za izvođača radova na sjevernom kolniku spojen ceste od čvora Sisak do grada 3. ožujka odabrana je tvrtka Osijek-Koteks, ali ugovor još nije potpisan. Dionica je duga 2,6 kilometara i obuhvaća novi most preko Odre i 115 metara dug nadvožnjak preko pruge. U prvoj fazi graditbće se samo jedan kolnički smjer s dva prometna traka. Vrijednost radova je 13,2 milijuna eura bez PDV-a, naručitelj su Hrvatske ceste. Iz Htvatskih cesta poručuju da će radovi početi čim bude odobrena građevinska dozvola.

Radove na posljednjoj, 10,9 kilometara dugoj dionici autoceste od Lekenika do Siska ometaju pak podzemne vode. Zbig obilnih kiša ovog proljeća podigla se razina podzemnih voda pa nije bilo moguće izvoditi radove na gotovo cijeloj dionici.

Radove izvode tvrtke Colas i Geotehnika, a vrijednost ugovora je 37,3 milijuna eura bez PDV-a. Radovi su započeli u proljeće prošle godine, a HAC je upozoravo izvođače da izgrade sustav odvodnje kako ne bi došlo do problema s podzemnim vodama. Izvođači su imali svoj plan, a sad traže produženje roka za završetak radova za tri mjeseca. HAC će produženej vjerojatno odobriti, ali zbog dodatnih radova. Dionica je trebala biti završena do veljače iduće godine, a vjerojatno će biti završena u svibnju.