Kako koristiti ChatGPT na iPhoneu, iPadu i Androidu

Mobilnoj verziji ChatGPT-a možete pristupiti iz preglednika na iPhoneu i Androidu tako da posjetite chat.openai.com. Obje platforme omogućuju dodavanje prečaca do web stranice na početnom zaslonu

105
ChatGPT
[Image by Alexandra_Koch from Pixabay]

ChatGPT je postao nevjerojatno popularan generativni AI alat. Uz jednostavne upute može generirati životopis, recepte, planirati zabavu i još mnogo toga. Evo kako ga možete koristiti na iPhoneu, iPadu i Androidu.

OpenAI ne nudi službenu aplikaciju ChatGPT za iPhone ili Android uređaje, ali postoji verzija web stranice prilagođena mobilnim uređajima. Javni ChatGPT API objavljen je u ožujku 2023., što znači da programeri mogu integrirati njegov AI model u aplikacije.

Problem je što postoji mnogo lažnih ChatGPT aplikacija u App Storeu i Play Storeu. Mnoge od ovih aplikacija ga navodno pokreću, ali to nije istina. Najsigurniji način korištenja ChatGPT-a na vašem telefonu je putem službene web stranice (chat.openai.com). Možete koristiti i Microsoftovu aplikaciju Bing, koja koristi isti model učenja jezika (LLM) koji ga pokreće.

ChatGPT na iPhoneu ili iPadu

Da biste koristili ChatGPT na iPhoneu ili iPadu, jednostavno posjetite chat.openai.com u pregledniku kao što je Safari. Također možete dodati prečac na početni zaslon za jednostavnije pokretanje. Prvo otvorite Safari (ovo ne radi s drugim preglednicima) i idite na internetsku stranicu ChatGPT. Dodirnite gumb za dijeljenje (strelica gore unutar kvadrata) na alatnoj traci.

Pomičite se kroz listu za dijeljenje i dodirnite “Dodaj na početni zaslon”. Ako ne vidite ovu opciju, možete je dodati iz opcije “Uređivanje” na dnu lista za dijeljenje. Zatim promijenite naziv prečaca u “ChatGPT” i dodirnite “Dodaj”. Prečac prema web odredištu bit će dodan na vaš početni zaslon!

Možete ga postaviti da radi preko Siri s aplikacijom Apple Shortcuts, a možete ga koristiti i na Apple Watchu.

ChatGPT na Androidu

Najlakši način korištenja ChatGPT-a na Androidu je odlazak na chat.openai.com u pregledniku kao što je Chrome, a na početni zaslon možete dodati prečac do web stranice.

Postupak dodavanja prečaca na početni zaslon u pregledniku Google Chrome sličan je postupku u Edgeu ili Firefoxu. Morate otići na web stranicu ChatGPT i dodirnuti ikonu izbornika s tri točke u gornjem desnom kutu.

Na izborniku odaberite “Dodaj na početni zaslon”. Promijenite naziv prečaca u “ChatGPT” i dodirnite “Dodaj”. Pojavit će se pop-up prozor pokretača vašeg početnog zaslona. Možete dodirnuti i zadržati ikonu za povlačenje na početni zaslon ili je automatski dodati dodirivanjem “Dodaj na početni zaslon”. Sada ćete ga moći brzo i jednostavno otvoriti s početnog zaslona.

Ako ga želite koristiti na sličan način kao što koristite Google Assistant, možete i to učiniti, iako je postupak postavljanje nešto složeniji.

Iako službena aplikacija ChatGPT ne postoji, mobilna web stranica radi jako dobro na iPhoneu i Androidu. Postoje alternative za ChatGPT koje možete isprobati ako tražite nešto novo. AI alati donose nova uzbuđenja, ali Google Assistant i Siri još uvijek ne trebaju brinuti.