Znate li koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u Google

Google će 15. listopada 2019. u New Yorku biti domaćin konferencije za medije na kojoj će, kako se očekuje, predstaviti više detalja o novim telefonima Pixel 4 i Pixel 4 XL, prvim pametnim telefonima koje će korisnici moći otključati pogledom

176
Google

Google je 27. rujna napunio 21 godinu. Tehnološki div ima što slaviti nakon više od dva desetljeća poslovanja: jedna je od najposjećenijih web stranica na svijetu, a njegovo je ime ušlo u engleske – i zatim i u druge – rječnike kao glagol (guglajte i provjerite).

Googleov uspjeh od izlaska na burzu 2004- godine pokazao se dobrim za dioničare. Investicija od 1.000 dolara u 2009. vrijedila bi 2. listopada ove godine više od 4800 američkih dolara, a ukupni povrat prema izračunima CNBC-ja iznosi gotovo 400 posto. U istom razdoblju dionički indeks S&P 500 donio je ukupni povrat nešto veći od 250 posto. Vrijednost dionice Googlea trenutno je nešto veća od 1200 dolara.

Iako su Googleove dionice tijekom godina postigle dobre rezultate, to nije jamstvo jednako dobrih rezultata u budućnosti.

Važno je napomenuti da se Google sada zove Alphabet. Ova promjena dogodila se 2015. zbog reorganizacije tvrtke i sve većeg broja poduzeća pod okriljem krovne tvrtke. GOOGL je danas burzovna oznaka za matičnu tvrtku Alphabet.

Google su 1998. osnovala dvojica studenta Sveučilišta Stanford, Sergej Brin i Larry Page. Zajedno su napisali i objavili članak o razvoju „prototipa pretraživača velikog opsega“, koji je bio prva iteracija Googlea kakvog danas poznajemo.

Meteorski uspjeh

U početku su Brin i Page vodili Google iz skučene garaže u Menlo Parku u Kaliforniji. U proljeće 1999. preselili su uredski prostor u Palo Alto u Kaliforniji. Tvrtka se 2004. preselila u kompleks zgrada u Mountain Viewu u Kaliforniji, danas poznatom kao “Googleplex.”

U 1999. Google je prihodovao 220.000 dolara. Četiri godine kasnije, 2003. prihod je dosegnuo gotovo milijardu dolara, čime je stekao naslov “najbrže rastuće tehnološke kompanije u Sjevernoj Americi”, prema Deloitteovoj ljestvici najbrže rastućih tehnoloških kompanija u 2004. godini.

Googleov brzi rast otvorio je glavna vrata za širenje poslovanja. Page i Brin angažirali su 2001. Ericha Schmidta za izvršnog direktora kompanije koji će im pomoći u razvoju tvrtke. Sa Schmidtom na čelu Google se brzo razvio izvan svog osnovnog poslovanja koji se temeljilo na pretraživanju.

Google je 2003. pokrenuo AdSense, program oglašavanja koji omogućuje da izdavači web stranica mogu oglasima ciljati korisnike. Ulazak u oglašavanje pokazao se profitabilnom za Google, s 85 posto ukupnog prihoda danas ostvaruje kroz oglašavačke tehnologije.

Google je preuzeo više od 200 tvrtki

Google je 2005. preuzeo platformu za pametne telefone Android, a iduće godine u svoj portfelj dodao je YouTube. Tvrtka je također 2011. preuzela tvrtku Motorola Mobility kako bi ubrzala proces proizvodnje pametnih telefona, a 2013. aplikaciju za navigaciju Waze. Ukupno je Google preuzeo više od 200 tvrtki, a do 2010. preuzimali su u prosjeku dvije tvrtke mjesečno.

Pod Schmidtovim vodstvom kompanija je 19. kolovoza 2004. izašla na burzu. Kroz inicijalnu javnu ponudu prikupio je 1,67 milijardi dolara uz cijenu dionice od 85 dolara. Googleov debi na Wall Streetu jedan je od najuspješnijih u tehnološkom sektoru ikada. Osim toga, privukao pozornost na tvrtku i pomogao je u privlačenju novih korisnika.

Iz korisničke perspektive Google je pronašao način da prožme gotovo svaki dio internetskog korisničkog iskustva kroz brendirane usluge kao što su Google Docs, Google Sheets, Gmail, Google Calendar, Google Drive i ostale.

Nikako ne treba zaboraviti Google Chrome, koji je predstavljen 2008. godine kada je tvrtka preuzela tradicionalni preglednik. Od 2017. Chrome je po popularnosti nadmašio konkurente, uključujući Internet Explorer, Safari i Mozilla Firefox. Drži tržišni udjel od 44,5 posto. Na drugom mjestu je Safari s udjelom od 25,4 posto.

Restrukturiranje podiglo vrijednost dionica

U jesen 2015. tehnološki div iz Silicijske dolini donio je odluku o restrukturiranju. Matična tvrtka dobila je ime Alphabet, a Google je postao njena glavna podružnica. Reorganizacija je razdvojila profitabilne tvrtke od ambicioznijih, eksperimentalnih, što je doprinijelo zaštiti ulagača, a istovremeno je omogućilo razvoj inovacija.

Iste godine mjesto predsjednika kompanije preuzeo je Sundar Pichai, stariji Googleov potpredsjednik zadužen za proizvode.

Restrukturiranje se pokazalo uspješnim. Do 2018. vrijednost dionice Alphabeta porasla je za više od 85 posto, dok je prihod ostalih podružnica rastao za gotovo 50 posto godišnje.

Google će 15. listopada 2019. u New Yorku biti domaćin konferencije za medije na kojoj će, kako se očekuje, predstaviti više detalja o novom telefonu Pixel 4. Uoči događaja pojavile su se nove slike Pixela 4 i Pixel 4 XL, prvih pametnih telefona koje će korisnici moći otključati pogledom.

Kritike zbog politike privatnosti

Uz Facebook i Amazon, Google je izložen kritikama zbog svoje politike privatnosti i prakse upravljanja podacima. Google poduzima mjere kako bi osigurao osobne podatke, što uključuje planove za uvođenje novih funkcionalnosti vezanih uz privatnost u usluge Maps, YouTube i Voice Assistant, navodi Google.

No, Google, Facebook i Amazon nisu pod udarom kritika samo zbog sigurnosti podataka. Tri tehnološka diva moraju pred Kongresom krajem listopada ili početkom studenoga odgovoriti na pitanja oko utjecaja na dobrobit malih poduzeća, navodi Bloomberg.

Nejasno je kako će antitrustovske istrage utjecati na vrijednost dionice Alphabeta. Iako je rast u drugom tromjesečju premašio očekivanja analitičara, dionice su u lipnju pale za više od 6 posto nakon što je Ministarstvo pravosuđa objavilo da će razmotriti Googleove modele pretraživanja.