Koliko će zaraditi sudionici Europskog prvenstva u nogometu 2020

Svaka od 24 momčadi koje su se natjecale u završnici dobit će naknadu za sudjelovanje na turniru u iznosu od 9,25 milijuna eura, dok je svaka momčad koja je prošla u osminu finla dobila dodatna dva milijuna eura

49
Euro 2020

UEFA je značajno povećala financijske nagrade za uspjeh na ovogodišnjem Europskom nogometnom prvenstvu (Euro 2020) u usporedbi s prethodnim natjecanjem koje je održano u Francuskoj prije pet godina.

Svaka od 24 momčadi koje su se natjecale u završnici dobit će naknadu za sudjelovanje na turniru u iznosu od 9,25 milijuna eura, dok je svaka momčad koja je prošla u osminu finala dobila dodatna dva milijuna eura.

Za svaku pobjedu u grupnoj fazi turnira dodatna nagrada iznosila je 1,5 milijuna eura, dok je za remi svaka momčad nagrađena sa 750 tisuća eura.

Daljnji napredak u natjecanju donosi, naravno, dodatne nagrade.

Svaki tim koji se plasira u četvrtinu finala bit će nagrađen s 3,25 milijuna eura, dok plasman u polufinale donosi daljnjih 5 milijuna eura.

Viceprvak će svom nagradnom fondu dodati 7 milijuna eura, a prvak će uz trofej dobiti još 10 milijuna eura.

Maksimalni iznos koji može osvojiti reprezentacija koja osvoji naslov uz tri pobjede u grupnoj fazi je 34 milijuna eura. Prije pet godina maksimalna nagrada iznosila je 27 milijuna eura.

Od reprezentacija koje su još u konkurenciji do tog maksimalnog iznosa mogu samo Italija i Belgija – dvije reprezentacije koje se međusobno susreću u četvrtini finala.

Hrvatska reprezentacija za svoj nastup bit će nagrađena s 14,25 milijuna eura: 9,25 na plasman u završnicu Europskog prvenstva, 3 milijuna eura za jednu pobjedu i dva remija u grupi te 2 milijuna eura za plasman u osminu finala.

Ukupno će 24 sudionika ovogodišnje završnice podijeliti 371 milijun eura, naprema 304 milijuna eura na Euru 2016.