Končar D&ST: Predložena dividenda 31,75 eura po dionici

Intenzivne investicije u projekte dekarbonizacije, obnovljive izvore energije (poput vjetra i sunca) te električnu mobilnost, posebice u zemljama Europske unije, generirale su visoku potražnju za transformatorima

46
Končar D&ST
Prvi transformator s ugrađenim Bluemint transformatorskim limom sa smanjenim ugljičnim otiskom [Izvor: Končar D&ST]

Uprava i Nadzorni odbor tvrtke Končar – Distributivni i specijalni transformatori (Končar D&ST) predložili su glavnoj skupštini Društva odluku o raspodijeli lanjske neto dobiti prema kojoj bi se 16,23 milijuna isplatilo dioničarima za dividendu. Dividenda po pojedinoj povlaštenoj i redovnoj dionici iznosila bi 31,75 eura, što je 131 posto više u odnosu na dividendu isplaćenu prethodne godine, objavila je konpanija Končar – Distributivnihi specijalni transformatori.

U priopćenju se navodi da je kompanija unatoč složenom globalnom okruženju u 2023. ostvarila dodatan iskorak i ponovno značajno nadmašila zacrtane poslovne planove. Ukupna prodaja roba i usluga u 2023. godini dosegnula je 323,1 milijun eura, što je povećanje na godišnjoj razini od 34 posto. Izvozni poslovi s 291,8 milijuna eura iznosili su 90 posto prodaje i veći su za 35 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

Dobit prije oporezivanja lani je dosegnula 61,7 milijuna eura, što je 2,6 puta više nego 2022. godini, kada je iznosila 23,8 milijuna eura. Dobit poslije oporezivanja u 2023. godini iznosila je 50,7 milijuna eura, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini dioničara da se 34,48 milijuna eura rasporedi u zadržanu dobit, a preostalih 16,23 milijuna isplati dioničarima kao dividenda.

Intenzivne investicije u projekte dekarbonizacije, obnovljive izvore energije (poput vjetra i sunca) te električnu mobilnost, posebice u zemljama Europske unije, generirale su visoku potražnju za transformatorima, ističu iz Končara D&ST.

Povećana potražnja, dobra tržišna pozicija i etabliranost Končar D&ST-a na zahtjevnim inozemnim tržištima te prepoznavanje prodajnih prilika rezultirala je rekordnom ugovorenošću. Stanje ukupnih ugovorenih poslova na kraju 2023. godine iznosilo je 585,4 milijuna eura, što je prema stanju na kraju 2022. godine povećanje za 116 posto. Tijekom 2023. investirano je ukupno 7,27 milijuna eura, otprilike kao i 2022., navodi se u priopćenju.